Τα μωρά δεν έχουν και πολλούς τρόπους να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Πολλές φορές μπορεί να ακούσετε το μωρό σας να κλαίει, και πρέπει να αποκωδικοποιήσετε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το κλάμα. Αν, για παράδειγμα, νομίζετε ότι το μωρό σας πεινάει αλλά δεν τρώει, τι μπορεί να πηγαίνει στραβά; Το ίδιο και αν ελέγξετε την πάνα του και δείτε ότι δεν είναι λερωμένη.
Με το να δώσετε προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τους ήχους του μωρού σας, μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το κλάμα σημαίνει κούραση και ότι θέλει να πάει στο κρεβάτι του.
Αυτά είναι τα σημάδια κούρασης και υπνηλίας που θα παρατηρήσετε στο πρόσωπο του μωρού σας:
Χασμουρητό
Πεσμένα βλέφαρα
Συνοφρύωμα ή συχνοί μορφασμοί
Επίμονο κοίταγμα στο κενό
Αυτά είναι τα σημάδια που θα προσέξετε στη γλώσσα του σώματός του:
Τρίβει τα μάτια του
Τραβάει τα αυτιά του
Πιπιλίζει τα δάχτυλά του
Κάνει αψίδα με την πλάτη του
Σφίγγει τις γροθιές του
Μερικά ακόμα σημάδια είναι:
Το μωρό σας κάνει φασαρία και φαίνεται δυσαρεστημένο – με τον καιρό, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τη φασαρία της κούρασης από τη φασαρία άλλων συναισθημάτων.
Το μωρό σας αδιαφορεί για ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως το μπιμπερό, ο ήχος, τα φώτα, ακόμα και ο θηλασμός.
Κάποια μωρά προσκολλώνται στους γονείς τους όσο πιο κουρασμένα αισθάνονται.
Ορισμένα μωρά ιδρώνουν αρκετά όταν είναι κουρασμένα, λόγω αυξημένης κορτιζόλης.
Τα σημάδια υπνηλίας μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε υπερβολική κούραση και αυτό μπορεί να φέρει υπερένταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Για να μην κουραστεί υπερβολικά το μωρό σας, αφήστε το να πάρει έναν υπνάκο μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια υπνηλίας, όπως τρίψιμο των ματιών και πεσμένα βλέφαρα.
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, επομένως το παιδί σας μπορεί να μην εμφανίζει όλα τα σημάδια. Είναι επίσης πιθανό να μην παρατηρείτε πάντα τα σημάδια. Από εκεί που όλα είναι εντάξει, μέσα σε μια στιγμή το μωρό σας κλαίει και είναι σε υπερένταση. Παρατηρήστε τα μοτίβα ύπνου του μωρού σας. Τι ώρες κοιμάται και για πόσο χρόνο; Αξιοποιήστε αυτές τις παρατηρήσεις για να βοηθάτε το μωρό σας να κοιμάται τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
Αυτές είναι μερικές γενικές παρατηρήσεις για τους χρόνους που κοιμάται το μέσο μωρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας θα είναι το ίδιο – και αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε αφύσικο.
*Τα νεογέννητα μπορούν να κοιμούνται 20 από τις 24 ώρες και να είναι ξύπνια μόνο για 45 λεπτά.
*Μέχρι τους 4 μήνες, τα μωρά κοιμούνται συνήθως 10-12 ώρες τη νύχτα και ξυπνούν μία ή δύο φορές για να φάνε. Κοιμοιύνται επίσης τρεις με πέντε ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
*Από τους 6 μέχρι τους 9 μήνες, συνήθως σταματούν να ξυπνούν για να φάνε μέσα στη νύχτα.
*Μέχρι τους 9 μήνες, ο μεσημεριανός ύπνος αρχίζει να γίνεται πιο σύντομος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επηρεάζει παγκοσμίως 1 στους 5 ενηλίκους κάτω των 50 ετών
Ψάξε τον εαυτό σου - Ο καρκίνος των όρχεων προτιμά τους νέους
Ανάκληση παρτίδων αντιψυχωσικού φαρμάκου