Ο FDA ενέκρινε τη συνδυαστική θεραπεία της Amgen για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου ασθενών με συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη.
Το sotorasib συνδυαστικά με το panitumumab εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση ενηλίκων ασθενών των οποίων ο καρκίνος εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του σώματος παρά τη χημιοθεραπεία.
Το sotorasib είναι από του στόματος φάρμακο που σχεδιάστηκε να στοχεύει μεταλλαγμένη μορφή του γονιδίου KRAS το οποίο συμβαίνει στο 3% - 5% των καρκίνων παχέος εντέρου, ενώ το panitumumab είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει μεταλλαγμένη μορφή του γονιδίου EGFR που είναι γνωσό ότι προκακλεί γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου.
Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτη τελικού σταδίου που έδειξε ότι η συνδυαστική θεραπεία επέκτεινε την ελεύθερη εξέλιξης επιβίωση σε 5,6 μήνες έναντι 2 μηνών με τη συνήθη αγωγή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΕΣ βραβεύτηκε από το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας»
Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους στην οικογένεια [μελέτη]
Μηνιγγίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε