Εντοπίστηκαν ομοιότητες στον εγκέφαλο, μεταξύ ασθενών με long COVID και ασθενών με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/ σύνδρομο χρόνιας κόπωσης-συγκεκριμένα μεγαλύτερος από το φυσιολογικό ιππόκαμπος.

Η μελέτη, του Griffith University, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE στις 11 Φεβρουαρίου, χρησιμοποίησε ένα από δυο μηχανήματα ultra-high field μαγνητικής τομογραφίας που είναι διαθέσιμα στην Αυστραλία, για να διαπιστώσει πώς η long COVID και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζουν με παρόμοιο τρόπο τη δομή του εγκεφάλου.

Η καθηγήτρια Sonya Marshall-Gradisnik, δήλωσε ότι η έρευνα στόχευε να εξετάσει την πιθανή επικάλυψη με νευρολογικά συμπτώματα μεταξύ των 2 παθήσεων.

Η Dr. Kiran Thapaliya, δήλωσε ότι η μαγνητική τομογραφία εντόπισε σημαντικά μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου σε ασθενείς με long COVID και μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έναντι υγιών ανθρώπων.

Επιπλέον, φάνηκαν παρόμοιοι όγκοι ιππόκαμπου σε ασθενείς- κάτι που υπογραμμίζει ομοιότητες στον εγκέφαλο μεταξύ των 2 παθήσεων.

Επίσης, ο όγκος ιππόκαμπου συνδεόταν με την ένταση των συμπτωμάτων και στις 2 ομάδες.

Επομένως, η βλάβη στον ιππόκαμπο σε ασθενείς με long COVID και μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ενδεχομένως μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε νοητικές δυσκολίες, όπως προβλήματα μνήμης, δυσκολία στη συγκέντρωση και καθυστερημένες απαντήσεις σε ερωτήσεις ή συζητήσεις.

Μεγαλύτερος όγκος ιππόκαμπου θα μπορούσε να οφείλεται στη νευρογένεση ή σε ιό στον εγκέφαλο.

 

Πηγές:
PLOS ONE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβολιασμός ενηλίκων
Ε. Περάκης στο iatronet.gr: Συνταγογράφηση για τον ασθενή, όχι για το υπουργείο και τη γραφειοκρατία
Αγρίνιο: Στην Αθήνα διακομίζεται 38χρονος που έφαγε χταπόδι με άγκιστρο [εικόνα]