Το συκώτι μας επιτελεί καθημερινά τον σημαντικό του ρόλο, αλλά δεν είναι και κάτι που μας απασχολεί πολύ συχνά. Ίσως κάποιοι να το έχουμε λίγο δεδομένο, ή να μην γνωρίζουμε πώς να το φροντίσουμε περισσότερο. Οτιδήποτε καταναλώνουμε, από θρεπτικά μέχρι και φάρμακα, περνά από το συκώτι μας. Πρέπει να του φερόμαστε σωστά, ώστε να είναι υγιές και να κάνει σωστά την δουλειά του.
Το συκώτι σας έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες να επιτελέσει στον οργανισμό. Βοηθά στον καθαρισμό του αίματός σας με το να αποβάλλει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγει το σώμα σας. Παράγει ένα υγρό που ονομάζεται χολή, το οποίο βοηθά να διασπάτε το λίπος από τα τρόφιμα. Επίσης, αποθηκεύει τη ζάχαρη που λαμβάνετε από τις τροφές, ώστε να χρησιμοποιείται για ενέργεια όταν τη χρειάζεστε.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές:
Μην πίνετε πολύ αλκοόλ
Μπορεί να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα και να οδηγήσει σε οίδημα ή ουλή που γίνεται κίρρωση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι γενικές οδηγίες λένε ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες ένα.
Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και ασκηθείτε τακτικά
Θα διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της ηπατικής νόσου που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία, που παλαιότερα ονομαζόταν μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.
Προσέξτε αν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα για τη χοληστερόλη μπορεί περιστασιακά να έχουν μια παρενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα. Το παυσίπονο ακεταμινοφαίνη μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι σας αν πάρετε πάρα πολύ. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν το συκώτι σας αν πίνετε αλκοόλ όταν τα παίρνετε. Και μερικά είναι επιβλαβή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τον ασφαλέστερο τρόπο λήψης των φαρμάκων σας.
Μάθετε πώς να αποτρέψετε την ιογενή ηπατίτιδα
Είναι μια σοβαρή ασθένεια που βλάπτει το συκώτι σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Μπορείτε να κολλήσετε ηπατίτιδα Α από το φαγητό ή το πόσιμο νερό που έχει τον ιό που προκαλεί την ασθένεια. Μπορείτε να κάνετε εμβόλιο αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ή αν ταξιδεύετε σε ένα μέρος του κόσμου όπου υπάρχουν κρούσματα. Η ηπατίτιδα Β και C μεταδίδονται μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μην μοιράζεστε αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια ή βελόνες. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε και χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά από λάτεξ. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, αλλά υπάρχει ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.
Κάντε εξετάσεις για ιογενή ηπατίτιδα
Επειδή συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να την έχετε για χρόνια και να μην το γνωρίζετε. Αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ή αν νομίζετε ότι είχατε επαφή με τον ιό, μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε αν χρειάζεστε εξετάσεις.
Μην αγγίζετε ή αναπνέετε τοξίνες
Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού και εντομοκτόνα έχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας. Αποφύγετε την άμεση επαφή μαζί τους. Τα πρόσθετα στα τσιγάρα μπορούν επίσης να βλάψουν το συκώτι σας, επομένως αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να μην καπνίζετε.
Να είστε προσεκτικοί με τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής
Κάποια μπορεί να βλάψουν το συκώτι σας. Μερικά που έχουν προκαλέσει προβλήματα είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και το τζίνσενγκ. Ορισμένα βότανα και συμπληρώματα λένε ότι αποκαθιστούν το συκώτι. Να είστε προσεκτικοί με αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει έρευνα που να τους στηρίζει, αλλά μπορεί να κάνουν και μεγαλύτερο κακό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)