Οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω σοβαρής νόσησης από CoViD εξακολουθούν να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και μετά από 30 μήνες.
Αυτό προέκυψε από μια γαλλική μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 64.000 άτομα που προσβλήθηκαν και 320.000 άτομα ως ομάδα ελέγχου. Απαιτείται, όπως αναφέρεται, μακροχρόνια φροντίδα.
"Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο λόγω της νόσου CoViD 19, έχουν ήδη υπάρξει αναφορές για αυξημένο κίνδυνο θανάτου και μεγαλύτερο κίνδυνο περαιτέρω νοσηλείας των πασχόντων λόγω οργανικών επιπλοκών. Ωστόσο, η διάρκεια αυτού του κινδύνου ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη", έγραψαν πρόσφατα η Sarah Tubiana (Πανεπιστήμιο του Παρισιού) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό "Infectious Diseases" .
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν, λοιπόν, μια πανεθνική επιδημιολογική μελέτη για τη Γαλλία. "Τα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω του CοViD το διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου - 30 Αυγούστου 2020 παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 30 μηνών και συγκρίθηκαν με άτομα ελέγχου από τον γενικό πληθυσμό που δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω CoViD κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου", έγραψαν οι επιστήμονεςΗ ομάδα των ασθενών με CoViD περιελάμβανε 63.990 άτομα με μέση ηλικία 65 ετών. Αντιπαραβλήθηκαν με μια ομάδα σύγκρισης 319.891 ατόμων με τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Πρώτον, συγκρίθηκαν οι διαφορές στους θανάτους και σε άλλες σοβαρές ασθένειες εντός έξι μηνών. Στην ομάδα CoViD καταγράφηκε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 5.218 περιπτώσεων ανά 100.000 ανθρωποέτη. Στην ομάδα ελέγχου, ο αριθμός ήταν 4.013 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωποέτη. Αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν για CoViD ήταν κατά 30% υψηλότερη.
Υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές σε άλλες νοσηλείες: οι πρώην ασθενείς με CoViD είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για οξεία καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος ψυχικής νόσου ήταν 41% υψηλότερος και η νοσηλεία για νευρολογικές παθήσεις ήταν συγκρτικά 50% συχνότερη.
Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος οδήγησαν σε υπερδιπλάσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία μεταξύ των πρώην ασθενών me CoViD σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης.
Αν και η κατάσταση βελτιώθηκε εντός έξι μηνών, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σύγκρισης παρέμειναν στατιστικά σημαντικές έως και 30 μήνες μετά την νόσηση από CoViD.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μειώθηκε απότομα μετά τους πρώτους έξι μήνες για όλα τα σημεία, αλλά παρέμεινε σημαντικά αυξημένος για τις νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τον διαβήτη μέχρι και 30 μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου. Αυτό ίσχυε και για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.
Μετά από 30 μήνες από την οξεία νόσηση η συχνότητα της φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στην ομάδα σύγκρισης.
Ακολούθησε 86% υψηλότερη συχνότητα θρομβοεμβολικών νόσων - αγγειακών αποφράξεων που προκαλούνται από θρόμβους αίματος, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των εμφραγμάτων των πνευμόνων.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί η αιτία του επίμονου κινδύνου για τους ανθρώπους μετά από σοβαρές λοιμώξεις SARS-CoV-2, έγραψαν οι επιστήμονες. Θα πρέπει μάλιστα να υπάρχει συνεχής και μακροχρόνια φροντίδα παρακολούθησης για τους πάσχοντες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πυροτεχνήματα: Τι να προσέξετε
Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και παιδιά
Αρνί ή κατσίκι: Ποιο είναι πιο υγιεινό