Σε αποδρομή βρίσκεται η γρίπη το τελευταίο 15ήμερο καθώς όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν μείωση, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά και τις ιώσεις συνολικά να υποχωρούν. Καταγράφηκαν συνολικά το εν λόγω διάστημα 3 νέοι θάνατοι από γρίπη.

 Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα, το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 2 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD.  

 

14 - 20 Απριλίου

21 Απριλίου - 4 Μαΐου

Νέοι θάνατοι ασθενών με CoViD 2 2
Διασωληνωμένοι με CoViD 2 5
Εισαγωγές ασθενών με CoViD 42 116
Εισαγωγές σε ΜΕΘ ασθενών με γρίπη 1  4
Θάνατοι ασθενών με γρίπη  2

 3

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού:

  • Οι εποχικές ιώσεις εμφανίζουν μειωμένη διασπορά, ενώ καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα μεταπνευμονοϊού.
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω CoViD ανήλθαν σε 116, έναντι 42 τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στις ηλικιακές ομάδες 5 - 14 εμφανίστηκε μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Κατά την εβδομάδα 17-18/2025 καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από τον Οκτώβριο έως τις 20 Απριλίου έχουν καταγραφεί 189 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) η δραστηριότητά του παραμένει ήπια, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στο δίκτυο επιτήρησης SARI, παρουσιάζοντας μικρές εβδομαδιαίες αυξομειώσεις.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων στην κοινότητα για CoViD παρουσίασε  μείωση, ενώ και της γρίπης είναι σε μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λύματα

Σε ότι αφορά, τέλος, την ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των ελληνικών πόλεων, αυτή παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στα Χανιά (+65,63%)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου