Οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς, νεφρού ή ήπατος είναι συνηθισμένες στην ιατρική. Τώρα, μια ομάδα γιατρών από τις ΗΠΑ κατάφερε για πρώτη φορά να μεταμοσχεύσει μια νέα ουροδόχο κύστη σε έναν ασθενή. Ωστόσο, η επέμβαση δεν θα γίνει πιθανώς τυπική.

Ο ασθενής υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση για χρόνια και είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ουροδόχου κύστης του λόγω καρκίνου. Στον  41χρονο άνδρα στις ΗΠΑ μεταμοσχεύθηκε η πρώτη ανθρώπινη ουροδόχος κύστη. Αυτό αναφέρει μια ομάδα γιατρών της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά έγινε μόλις τώρα γνωστή.

"Οι μεταμοσχεύσεις είναι μια θεραπευτική επιλογή που σώζει και βελτιώνει τη ζωή για πολλές ασθένειες σημαντικών οργάνων", δήλωσε ένας από τους χειρούργους. Τώρα, η κύστη μπορεί επίσης να προστεθεί στη λίστα των μεταμοσχεύσιμων οργάνων. Πρόκειται για «μια ιστορική στιγμή», σύμφωνα με τον ουρολόγο.

Η ουροδόχος κύστη θεωρούνταν μη μεταμοσχεύσιμη

Μέχρι τώρα, η ουροδόχος κύστη θεωρούνταν μη μεταμοσχεύσιμη, επειδή τα ρίσκα υπερισχύουν. "Η ουροδόχος κύστη διαθέτει τουλάχιστον έξι μικρές αρτηρίες και η φλεβική εκροή πραγματοποιείται επίσης μέσω πολλών αγγείων", δήλωσε ο Johannes Huber από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης στο "Science Media Center". Για τον λόγο αυτό, η μεταμόσχευση είναι δύσκολη.

Ταυτόχρονα, η ουροδόχος κύστη δεν είναι ζωτικό όργανο. "Η χρήση ενός ξένου οργάνου συνοδεύεται πάντα από ισχυρή ανοσοκαταστολή", εξήγησε ο Huber. "Και αυτή, στην παρούσα φάση, δεν δικαιολογείται στις περισσότερες περιπτώσεις για ένα όργανο που δεν είναι ζωτικής σημασίας». Οι μεταμοσχεύσεις ουροδόχων κύστεων θα παραμείνουν επομένως πολύ πιθανότατα μια απόλυτη εξειδικευμένη εφαρμογή.

Πηγές:
Der Spiegel

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου