Εάν εμφανιστεί ήπια πνευμονίτιδα κατά τη διάρκεια θεραπείας με αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, η χορήγηση κορτικοστεροειδών για 3 εβδομάδες δεν φαίνεται να είναι ισοδύναμη με τη μακροχρόνια χορήγηση, όπως ανέφεραν ερευνητές στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Επιπλέον, το βραχύτερο θεραπευτικό σχήμα συνοδεύτηκε από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά υποτροπής ή επιδείνωσης.

Η πνευμονίτιδα είναι μία από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με αναστολείς του ανοσολογικού σημείου ελέγχου, μαζί με τη δερματίτιδα, την κολίτιδα και την ηπατίτιδα, μεταξύ άλλων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή για 4-6 εβδομάδες σε ήπια μορφή. Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών διερεύνησε εάν είναι επαρκής και η θεραπεία διάρκειας 3 εβδομάδων.

Στην τυχαιοποιημένη μελέτη που διεξήχθη σε 22 ιαπωνικές κλινικές, 51 ασθενείς έλαβαν θεραπεία με κορτικοστεροειδή για 3 εβδομάδες και 54 για 6 εβδομάδες. Η μέση ηλικία ήταν τα 72 έτη και το 81% ήταν άνδρες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (73%) είχε πνευμονίτιδα βαθμού 2 με ανοσοδιαμεσολάβηση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πνευμονίτιδα βαθμού 1.

Ο πρωταρχικός τελικός στόχος ήταν το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας 8 εβδομάδες, μετά την έναρξη της χορήγησης στεροειδών. Η βραχύτερη θεραπεία θεωρήθηκε μη κατώτερη, όταν η διαφορά ήταν κατά το μέγιστον 16 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δευτερεύοντες τελικοί στόχοι περιλάμβαναν την ασφάλεια, το ποσοστό των συμμετεχόντων με θεραπευτική αποτυχία και την ποιότητα ζωής.

Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας ήταν 66,7% στην ομάδα των 3 εβδομάδων και 85,2% στην ομάδα των 6 εβδομάδων. Η διαφορά υπερέβη το όριο του 16%, με αποτέλεσμα να μην πληρούται το κριτήριο της μη κατωτερότητας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3 ή υψηλότερου εμφανίστηκαν στο 12% των συμμετεχόντων που έλαβαν αγωγή 3 εβδομάδων και στο 24% των συμμετεχόντων που έλαβαν αγωγή 6 εβδομάδων. Η απόλυτη μέση μεταβολή της συνολικής ποιότητας ζωής με βάση τη βαθμολογία K-BILD σε σύγκριση με την αρχική τιμή ήταν 4,78 βαθμοί στην ομάδα των 3 εβδομάδων και 6,28 βαθμοί στην ομάδα των 6 εβδομάδων (διαφορά μεταξύ των ομάδων: –1,50 βαθμοί; 95% CI [–5,91; –2,91]).

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Daichi Fujimoto από το Hyogo Medical College στη Nishinomiya, συνοψίζουν: "Σε ασθενείς με ήπια ανοσοδιαταραχική πνευμονίτιδα, δεν επιβεβαιώθηκε η μη κατωτερότητα της θεραπείας με κορτικοστεροειδή διάρκειας 3 εβδομάδων σε σύγκριση με τη θεραπεία διάρκειας 6 εβδομάδων στον συνολικό πληθυσμό, και το ποσοστό υποτροπής ή έξαρσης της πνευμονίτιδας ήταν υψηλότερο στην ομάδα των 3 εβδομάδων καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης".

Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή που είναι βραχύτερη από τη διάρκεια που συνιστάται στις κατευθυντήριες οδηγίες δεν υποστηρίζεται από αυτά τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη