Επιστήμονες από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας δοκίμασαν με επιτυχία σε κλινικές δοκιμές μια "δομημένη" κατανάλωση φρέσκων μήλων ως ανοσοθεραπεία.
"Περίπου το 70% των ασθενών με αλλεργία στη γύρη της σημύδας αναπτύσσουν τροφική αλλεργία, ιδίως στα μήλα.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπεία για αυτή την αλλεργία με διασταυρούμενη αντίδραση", έγραψε η Bettina Müller από την Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματολογίας, Παθολογίας και Αλλεργιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Innsbruck της Αυστρίας στο "Journal of Allergy and Clinical Immunology".
Στην ανοσοθεραπεία κατά των αλλεργιών, όπου οι πάσχοντες επιτυγχάνουν σταδιακά ανοχή μέσω της χορήγησης αυξανόμενων δόσεων του αλλεργιογόνου, εκτός από τις τακτικές ενέσεις, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και "δισκία για την αλλεργία".
Ωστόσο, οι επιστήμονες του Ίνσμπρουκ επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική: "Στόχος ήταν να διερευνηθεί η επίδραση μιας στοματικής θεραπείας με φρέσκα μήλα στο σύνδρομο τροφικής αλλεργίας στη γύρη της σημύδας έναντι των μήλων, με βάση ένα πρακτικό πρωτόκολλο θεραπείας με διάφορες ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες μήλων".
Αρχικά, οι επιστήμονες εξέτασαν 42 ποικιλίες μήλων με δερματικά τεστ και πρόκληση κατά την κατανάλωση, προκειμένου να προσδιορίσουν την περιεκτικότητά τους σε αλλεργιογόνα.
Στη συνέχεια, 36 ασθενείς κατανάλωσαν μήλα με αυξανόμενη δοσολογία και αλλεργιογένεση για περίοδο δώδεκα μηνών.
Οι παρενέργειες καταγράφηκαν σε εβδομαδιαία βάση σε ένα κλινικό ημερολόγιο. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε πριν και μετά τη θεραπεία με προκλητική δοκιμή από του στόματος και δερματικό τεστ με μήλα Golden Delicious", περιέγραψαν οι ειδικοί την κλινική μελέτη.
Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. "Η στοματική ανοσοθεραπεία με μήλα οδήγησε σε σταθερή και μόνιμη ανοχή στα μήλα και σε σημαντικά αυξημένη ανοχή σε άλλα τρόφιμα με διασταυρούμενη αντίδραση Bet v 1», αναφέρεται στην περίληψη.
Αυτό αποδείχθηκε επίσης από τους ανοσολογικούς παράγοντες στην εξέταση των κατηγοριών αντισωμάτων (αλλεργιογόνα ή αντιαλλεργικά) στο αίμα των συμμετεχόντων.
Έχει βρεθεί μια πιθανώς πολλά υποσχόμενη μορφή θεραπείας για τις διασταυρούμενες αλλεργικές επιπλοκές της αλλεργίας στη γύρη της σημύδας (κύριο αλλεργιογόνο: Bet v 1).
Τα άτομα με αλλεργία στη γύρη της σημύδας συχνά δεν ανέχονται ούτε τα μήλα, ενώ σε αυτά προστίθενται και άλλα φρούτα με διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση, όπως τα ακτινίδια, τα λαχανικά (π.χ. τα καρότα) ή οι ξηροί καρποί.
Οι πρωτεΐνες ή τα θραύσματα που περιέχουν είναι προφανώς παρόμοια με τα αλλεργιογόνα της γύρης της σημύδας, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά με παρόμοιο τρόπο.
Το δοσολογικό σχήμα για τη θεραπεία είναι απλό. Για παράδειγμα, από ένα τέταρτο μήλο την ημέρα, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε μισό μήλο μετά από δύο εβδομάδες και τελικά σε ένα ολόκληρο μήλο την ημέρα.
Οι επιστήμονες τονίζουν τη σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη ανοχής στα μήλα και στα τροφικά προϊόντα με διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση.
Σε αυτό προστίθεται το καλό προφίλ ασφάλειας, η εύκολη πρόσβαση και η δυνατότητα να ακολουθηθεί αυτή η θεραπεία με μήλα απλά στο σπίτι.
Πηγές:
Journal of Allergy and Clinical Immunology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη