Σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καταγράφεται μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «βραχιολιού», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σιαδήμα, «η μέση αναμονή στον Ευαγγελισμό πριν από 1,5 χρόνο ήταν 9 ώρες, σήμερα έχει πέσει στις 5,5», κάνοντας λόγο για χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών.
Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις σε 1566, απογευματινά χειρουργεία, φάρμακα κατ’ οίκον και στελέχωση των νησιών, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα αφήσω ούτε ένα 24ωρο να περάσει χωρίς να προσπαθήσω να μειώσω την ταλαιπωρία του κόσμου».
Σε συνέντευξή του, ο υπουργός τοποθετήθηκε ακόμη για τον καύσωνα, απευθύνοντας έκκληση στους ευάλωτους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή του «βραχιολιού» στα επείγοντα, με πρώτο παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικόν».
«Γιατί με ενδιαφέρει το Αττικόν; Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα, 350.000 ασθενείς πηγαίνουν κάθε χρόνο στα επείγοντα», εξήγησε.
Ανέφερε ως χειροπιαστό αποτέλεσμα τη μείωση της αναμονής στον Ευαγγελισμό από 9 σε 5,5 ώρες.
Η τηλεφωνική γραμμή 1566, που βρίσκεται σε πιλοτική φάση, δέχεται ήδη 5.000 με 6.000 κλήσεις καθημερινά.
«Από τον Σεπτέμβριο θα μπουν και τα 127 νοσοκομεία στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:
«Θα σου κλείνει ραντεβού, θα σε καλεί για τις προληπτικές εξετάσεις». Στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο και δωρεάν σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών στην υγεία.
Σχετικά με την αξιολόγηση των νοσοκομείων με sms ο υπουργός γνωστοποίησε πως από τα 6.380 sms αξιολόγησης έχουν απαντηθεί ήδη 1.800, δηλαδή περίπου το 20%. «Είναι ένα καλό δείγμα για να εξάγουμε συμπεράσματα», είπε και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν: «Θα διορθώσουμε τις ατέλειες. Είμαστε υπουργοί για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».
Ο υπουργός δήλωσε πως η εφαρμογή απογευματινών χειρουργείων οδήγησε σε σημαντική μείωση των ασθενών που περιμένουν για ψυχρό χειρουργείο: «Όταν ήρθα είχαμε 88.000 αναμονές, τώρα έχουμε 37.000».
Σχετικά με την κάλυψη γιατρών στα νησιά, σημαντική βελτίωση στη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά διαπίστωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι φέτος υπάρχει 70% κάλυψη, δηλαδή 70% καλύτερα από πέρσι.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι 35.000 πολίτες έχουν λάβει ήδη τα φάρμακά τους κατ’ οίκον, ενώ με την προσεχή ένταξη της διανομής και στα φαρμακεία αναμένεται περαιτέρω αποσυμφόρηση του ΕΟΠΥΥ.
Έκκληση για τον καύσωνα: «Να προσέχουν οι ευάλωτοι, να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις»
Δημόσια έκκληση για προσοχή ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών απηύθυνε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων. «Να προσέχουν οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στον καύσωνα. Να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, να πίνουν πολύ νερό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης από όλους.
Πηγές:
ertnews
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί