Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ιατρογενούς αλλαντίασης έχει καταγραφεί στην Αγγλία, μετά από αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τοπικά με ενέσιμα προϊόντα αλλαντοτοξίνης.

Από τις 4 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου, ενοπίστηκαν συνολικά 43 περιπτώσεις σε πέντε περιοχές. Οι περισσότερες αφορούν γυναίκες από 25 έως 82 ετών, με μέση ηλικία τα 41 έτη.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, οι ηλικιακές ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν 30 - 39 ετών και 40 - 49 ετών. Σε 31 περιπτώσεις απαιτήθηκε νοσηλεία, ενώ 8 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο 12μηνο δεν είχαν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και στις περισσότερες περιπτώσεις βρέθηκε πως έγινε έγχυση προϊόντων με προέλευση τη Νότια Κορέα, τα οποία δεν είχαν αδειοδοτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως παραμένει ασαφές εάν τα κρούσματα ιατρογενούς αλλαντίασης οφείλονται στη διαδικασία ή σχετίζονται με το ίδιο το προϊόν αλλαντικής νευροτοξίνης.

Η εκδήλωση αλλαντίασης σε άτομα που λαμβάνουν αυτού του τύπου τις ενέσεις για αισθητικούς σκοπούς (ρυτίδες του προσώπου) ή θεραπευτικούς λόγους (διαχείριση μυϊκής σπαστικότητας) θεωρείται σπάνια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν το πρόβλημα προέρχεται από την ίδια τη θεραπεία ή από ακατάλληλη διαχείριση.

Το 2023, είχαν αναφερθεί 87 κρούσματα αλλαντίασης που συνδέονταν με ενδογαστρική ένεση της νευροτοξίνης αλλαντίασης (BoNT) στη Γερμανία (30), στην Αυστρία (1), στη Γαλλία (1), στην Ελβετία (2) και στην Τουρκία (53).

Το 2024, αναφέρθηκαν στη Γαλλία 11 ύποπτα κρούσματα ιατρογενούς αλλαντίασης που συνδέονται με αισθητικές θεραπείες και από ένα κρούσμα σε Ελλάδα, Ολλανδία και Ρουμανία.

Το ECDC παρακολουθεί το συμβάν στο EpiPulse και μέσω των δραστηριοτήτων επιδημικής συλλογής πληροφοριών που διαθέτει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]