Ενήλικες 65 ετών και άνω γίνεται πληθυσμός με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δημογραφικά, αλλά η σεξουαλική υγεία γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας συχνά δεν μελετάται επαρκώς ούτε αντιμετωπίζεται κατάλληλα.
Νέα έρευνα δείχνει ότι σε αυτές, το ποσοστό σεξουαλικών προβλημάτων είναι παρόμοιο με αυτό μεσηλίκων γυναικών αν και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν δυσφορία σχετική με τα σεξουαλικά τους προβλήματα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause.
Aν και η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται με την ηλικία, η σεξουαλική υγεία παραμένει σχετική κατά τη διάρκεια της ζωής και δεν σταματά με το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων, όπως έδειξε η Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) στην οποία άνω του 75% μεσηλίκων γυναικών ανέφεραν ότι το σεξ ήταν σημαντικό για αυτές.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το 37% γυναικών μεγαλύτερων των 65 ετών και το 10% μεγαλύτερων των 85 παραμένουν σεξουαλικά ενεργές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι ηλικιωμένες ενδεχομένως δεν αισθάνονται άνετα να συζητήσουν τις σεξουαλικές τους ανησυχίες ή έχουν έλλειψη ενημέρωσης για αποτελεσματικές αγωγές.
Προβλήματα σεξουαλικής υγείας είναι συνήθη και επηρεάζουν το 22% έως 43% των γυναικών παγκοσμίως. Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία ορίζεται ως κλινικά σημαντική διαταραχή στη σεξουαλική ανταπόκριση ή ικανοποίηση, που διατηρείται για τουλάχιστον 6 μήνες και προκαλεί προσωπική δυσφορία.
Παρά τον αυξανόμενο πληθυσμό γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, στοιχεία για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία σε γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών παραμένει σπάνιος. Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν σε πληθυσμούς μέσης ηλικίας ή συνδυάζουν στοιχεία από άντρες και γυναίκες.
Η νέα μελέτη σε 3.500 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες στόχευε να εξετάσει τις ανησυχίες σεξουαλικής υγείας, τη σεξουαλική λειτουργικότητα και σχετική δυσφορία σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες 65 ετών και άνω και να τις συγκρίνει με αυτές γυναικών 50 έως 64 ετών.
Μεταξύ άλλων η μελέτη ανακάλυψε ότι μεγαλύτερες γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και μειωμένη αίσθηση στα γεννητικά όργανα. Επιπλέον, αν και είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία σε παρόμοια ποσοστά με γυναίκες μέσης ηλικίας, ανέφεραν λιγότερη σεξουαλική δυσφορία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί