Η χρήση κάνναβης συνδέεται με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αναφέρει ανάλυση στοιχείων 4 εκατομμυρίων ενηλίκων η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes στη Βιέννη.

Ο Dr Ibrahim Kamel του Boston Medical Center, ανέλυσε στοιχεία ιατρικών φακέλων από 54 οργανισμούς περίθαλψης, με κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και εντόπισε 96.795 ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί, ηλικίας 18-50 ετών με διαγνώσεις σχετικές με την κάνναβη μεταξύ 2010 και 2018.

Η ομάδα ελέγχου περιέλαβε 4.160.998 υγιείς.

Αφού έλαβαν υπόψη την HDL και LDL χοληστερόλη, τη μη ρυθμισμένη πίεση, την καρδιαγγειακή νόσο, χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ και άλλους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι νέα περιστατικά διαβήτη ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ομάδα κάνναβης (1.937, 2.2%) έναντι (518, 0.6%) στην ομάδας ελέγχου. Στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι χρήστες είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για την πλήρη εξήγηση της σχέσης, ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη και σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα έχουν άμεσες εφαρμογές για τις πρακτικές παρακολούθησης της μεταβολικής υγείας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη μακροπρόθεσμη ενδοκρινική επίπτωση της κάνναβης και για το αν ο κίνδυνος για διαβήτη περιορίζεται στα εισπνεόμενα προϊόντα ή αφορά και άλλες μορφές κάνναβης.

Παρά τα σημαντικά ευρήματα, πρόκειται για αναδρομική μελέτη και δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση. Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, λόγω έλλειψης λεπτομερών στοιχείων καταγραφής της χρήσης κάνναβης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη