Μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή διαταράσσει γρήγορα νευρώνες που συνδέονται με τη μνήμη, έδειξε νέα έρευνα. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το UNC School of Medicine και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neuron, δείχνει πώς η υψηλή σε junk food διατροφή μπορεί γρήγορα να αλλοιώσει το κέντρο μνήμης, αυξάνοντας τις πιθανότητες νοητικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων στον ιππόκαμπο, οι νευρώνες CCK έγιναν υπερδραστήριοι μετά την έκθεση σε διατροφή με πολλά λιπαρά. Η αυξημένη δραστηριότητα συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να λαμβάνει σωστά γλυκόζη.

Ακόμα και μετά από λίγες μόνο ημέρες με αυτού του είδους τη διατροφή που μοιάζει με αυτή της κατανάλωσης junk food πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά διαταράσσεται η επεξεργασία μνήμης στον ιππόκαμπο.

Η μελέτη επίσης εντόπισε κεντρικό ρόλο για την πρωτεΐνη PKM2, που ρυθμίζει τον τρόπο που οι νευρώνες χρησιμοποιούν την ενέργεια στο να προκαλούν αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις.

Ποντικοί κατανάλωσαν τροφή υψηλή σε λιπαρά που έμοιαζε με junk food πριν υποβληθούν σε τεστ συμπεριφοράς. Μετά από μόνο 4 ώρες με αυτή τη διατροφή, παρατηρήθηκε ότι νευρώνες CCK  στον ιππόκαμπο έγιναν ασυνήθιστα ενεργοί.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι λιπαρές τροφές junk food, μπορούν να αρχίσουν την αλλαγή της εγκεφαλικής λειτουργίας σχεδόν αμέσως, πριν την  αύξηση βάρους ή την εμφάνιση διαβήτη.
Η μελέτη επίσης τονίζει το πόσο ισχυρά τα κυκλώματα μνήμης ανταποκρίνονται σε διατροφικές επιρροές υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση διατροφής με πολλά λιπαρά, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων.

Πηγές:
Neuron,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί