Όπως αναφέρουν ερευνητές στο ACS Central Science, σχεδίασαν μοριακό αισθητήρα που απελευθερώνει γεύση θυμαριού όταν συναντά τον ιό της γρίπης.

Σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τον αισθητήρα σε τσίχλες ή παστίλιες για εξέταση στο σπίτι και πιθανόν να προλαμβάνουν την προσυμπτωματική  μετάδοση της νόσου.

Σχετικά με την εξέταση για γρίπη, ερευνητές μετακινήθηκαν από τις τρέχουσες μεθόδους προς μέθοδο που θα είναι διαθέσιμη σε όλους και παντού-τη γλώσσα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μοριακό αισθητήρα που απελευθερώνει μια γεύση που μπορεί να εντοπίσει η ανθρωπινή γλώσσα, τη θυμόλη, που βρίσκεται στο θυμάρι.

Ο αισθητήρας βασίζεται σε  υπόστρωμα της γλυκοπρωτεΐνης του ιού της γρίπης που ονομάζεται νευραμινιδάση.

Οι ερευνητές συνέθεσαν υπόστρωμα νευραμινιδάσης και προσάρτησαν μόριο θυμόλης σε αυτό.

H  θυμόλη αποτελεί ισχυρή γεύση για τη γλώσσα. Θεωρητικά, όταν ο συνθετικός αισθητήρας είναι στο στόμα κάποιου με γρίπη ο ιός αποβάλλει τα μόρια θυμόλης και η γεύση τους ανιχνεύεται από τη γλώσσα.

Aφου ανέπτυξαν τον μοριακό αισθητήρα, οι ερευντηες πραγματοποίησαν τεστ. Σε φιαλίδια με σάλιο ανθρώπων με γρίπη, ο αισθητήρας απελευθέρωσε ελεύθερη θυμόλη εντός 30 λεπτών. Όταν δοκίμασαν τον αισθητήρα σε κύτταρα ανθρώπων και τρωκτικών δεν άλλαξε τη λειτουργία των κυττάρων.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου 2 χρόνια.

Aν ενσωματωθεί σε τσίχλες ή παστίλιες, ο αισθητήρας θα είναι γρήγορο και προσβάσιμο εργαλείο εξέτασης που θα συμβάλλει στην προστασία ανθρώπων σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.

 

Πηγές:
ACS Central Science,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Επιστρέφονται δύο ενοίκια σε γιατρούς, νοσηλευτές που υπηρετούν στην επαρχία
Το ΜέΡΑ25 ζητά και προτείνει λύσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα ‘’Parent2Parent Support’’ της ΑμΚΕ Καρκινάκι