Η κατανάλωση φρούτων, ενδεχομένως μπορεί να μειώσει την επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες, αναφέρουν ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο European Respiratory Society Congress.
Η Pimpika Kaewsri, του University of Leicester, εξήγησε ότι το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ξεπερνούν τις οδηγίες του ΠΟΥ και πολλές έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα συνδέεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία.
Η υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα με πολλά φρούτα και λαχανικά, έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει αν η υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν μερικώς την επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία 200.000 συμμετεχόντων στην UK Biobank, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς υγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέονταν με την διαχυτική ικανότητα πνευμόνων (FEV1) και την έκθεση σε κλεπτά σωματίδια (PM2.5).
Η ομάδα επίσης έλαβε υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, ύψος και κοινωνικο-οικονομική υπόβαθρο.
Για κάθε επιπλέον 5 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο αέρα, γυναίκες που έτρωγαν λιγότερα φρούτα είχαν κατά μέσον όρο μείωση FEV1 κατά 78.1ml.
Συγκριτικά, γυναίκες με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων είχαν μικρότερη μείωση (57.5ml) , κάτι που υποδεικνύει ότι η κατανάλωση φρούτων ενδεχομένως δίνει κάποιου βαθμού προστασία έναντι της επίδρασης του μολυσμένου αέρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη πνευμονική λειτουργία σε άντρες και γυναίκες άσχετα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 μερίδες φρούτων την ημέρα φάνηκε να έχουν μικρότερες μειώσεις στην πνευμονική λειτουργία που σχετίζονταν με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα.
Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγείται μερικώς από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα.
Αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο μετριασμό του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα σωματίδια, πιθανόν εξουδετερώνοντας εν μέρει επιβλαβείς επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία.
Στη μελέτη, οι άντρες ανέφεραν λιγότερη κατανάλωση φρούτων. Η διαφορά μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί την αιτία που η πιθανή προστατευτική επίδραση των φρούτων έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]