Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠ&Τ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ανακοίνωσαν την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2025 την ίδρυση ενός Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πρόεδρος ΔΣ και ο Δρ. Γασάν Χαλίλ, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα.

Στόχος του Κέντρου είναι η προώθηση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που γεννά αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος.

Η ίδρυση του Κέντρου αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της UNICEF για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου με την κοινωνία, με γνώμονα τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μέχρι τον Αύγουστο του 2025,  ιδρύθηκαν έντεκα (11) Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενώ η συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σηματοδοτεί ένα πρωτοποριακό βήμα στην έρευνα γύρω από τα δικαιώματα των παιδιών στην ψηφιακή εποχή.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στις δράσεις αλλά και τις θεματικές περιοχές που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», εστιάζοντας στο πεδίο της ψηφιακής πολιτειότητας, μεταξύ των οποίων:

Το δικαίωμα στην ψηφιακή μάθηση και εκπαίδευση
Η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, με συμμετοχή εκπροσώπων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στη διαβούλευση για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού  για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Service Act)
Η  Τεχνητή Νοημοσύνη και η Εκπαίδευση, με γνώμονα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου
Η καλλιέργεια ψηφιακής κουλτούρας στη σχολική κοινότητα, μέσω δράσεων που προωθούν την εξοικείωση των μελών της κοινότητας με την τεχνολογία και την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Γραμματισμός στα Μέσα με τη δημιουργία σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός διαλογικού συστήματος  (chatbot) που στοχεύει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών/ριών για την αναγνώριση τακτικών παραπληροφόρησης σε κείμενο προσαρμοσμένου για ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, προβλέπεται επίσης ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων στο πεδίο της ψηφιακής πολιτειότητας τα οποία απευθύνονται στα σχολεία που διακρίθηκαν στον σχολικό διαγωνισμό “The Lyceum Project”, το καλοκαίρι του 2025, στον οποίο η UNICEF συμμετείχε με την απονομή ενός βραβείου.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF Δρ. Γασάν Χαλίλ μίλησε για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ψηφιακή πολιτειότητα, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η  ευημερία των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και τα Δικαιώματα του Παιδιού στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Δήλωση Διπλωματικού Εκπροσώπου

«Η ίδρυση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνουν όλο και περισσότερο την καθημερινότητα των παιδιών, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας ασφαλής, χωρίς αποκλεισμούς και ενδυναμωτικός χώρος για κάθε παιδί. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τον ρόλο της επιστήμης και της καινοτομίας στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ενισχύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση της γνώσης, της εκπαίδευσης και της κριτικής σκέψης με βάση τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Δήλωση Προέδρου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιακής μετάβασης, τα παιδιά χρειάζονται γνώση, καθοδήγηση και προστασία. Η συνεργασία μας με τη UNICEF στοχεύει στη διασφάλιση της αρχής ότι η τεχνολογία θα υπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού και όχι το αντίστροφο. Μέσα από το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, φιλοδοξούμε να φέρουμε πιο κοντά την έρευνα, την εκπαίδευση και την κοινωνία, προωθώντας δράσεις που ενισχύουν την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη συνειδητοποίηση γύρω από τα ψηφιακά δικαιώματα. Η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο το σήμερα. Είναι μία επένδυση στο αύριο των παιδιών και στον τρόπο που θα διαμορφώσουν τον κόσμο της τεχνολογίας με ασφάλεια και αξίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη