Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο χρόνος πάγωσε στην επαρχιακή οδό Μουδανιών – Σιθωνίας όταν το ΙΧ οικογένειας Μολδαβών συγκρούστηκε μετωπικά με βυτιοφόρο. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο το ζευγάρι των τουριστών, 35 και 28 ετών, και η μόλις 6 μηνών κόρη τους, ενώ η μεγαλύτερη κόρη, 7 ετών δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ήταν το πρώτο σοβαρό συμβάν της φετινής τουριστικής περιόδου στη Χαλκιδική, που δοκίμασε το βαθμό ετοιμότητας του μηχανισμού διάσωσης.

«Η μηχανή του ΕΚΑΒ από τη Μεταμόρφωση έφτασε σε 3 λεπτά, το πρώτο ασθενοφόρο σε 8 λεπτά, συνολικά ανταποκρίθηκαν 4 οχήματα, καθώς και ένας εθελοντής με μηχανή που ήταν εκτός βάρδιας», λέει στο iatronet.gr ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής Γιώργος Κοντός.

Δυστυχώς, η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που παρά την άμεση ανταπόκριση των διασωστών λίγα μπορούσαν να γίνουν. «Απεγκλωβίσαμε τη μητέρα και τα παιδιά, μεταφέραμε στο νοσοκομείο Πολυγύρου τον πατέρα που απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες. Ήταν ζωντανός αλλά με πολύ μεγάλη αιμορραγία, φαινόταν ότι δυστυχώς θα κατέληγε. Με τη συνοδεία ιδιώτη γιατρού που βρέθηκε στο σημείο και έκανε ΚΑΡΠΑ, διακομίσαμε το παιδί». 

Στο δεκάλεπτο οι χρόνοι απόκρισης

Η κάλυψη της Χαλκιδικής με ασθενοφόρα και προσωπικό αποτελεί έναν ισχυρό «πονοκέφαλο» για τους επιτελείς του ΕΚΑΒ. Ο νομός διαθέτει δεκάδες διάσπαρτους οικισμούς και ένα δαιδαλώδες δύσκολο οδικό δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, ενώ οι επισκέπτες του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεκαπλασιάζουν το μόνιμο πληθυσμό. 

Μέχρι το 2023 η κάλυψη θεωρούνταν ανεπαρκής, με μόλις 7 - 8 ασθενοφόρα και μέσους χρόνους απόκρισης τη μία ώρα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των τελευταίων χρόνων έχει θωρακίσει το νομό πετυχαίνοντας πέρυσι αποκρίσεις των 15 λεπτών, που φέτος έχουν μειωθεί περαιτέρω. 

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε αργήσει σε επείγον περιστατικό περισσότερα από 10 λεπτά», αναφέρει ο κ. Κοντός, επισημαίνοντας πως η κάλυψη κατά τη φετινή σεζόν είναι πλήρης, πρωί – απόγευμα, σε όλα τα οχήματα (ασθενοφόρα, οχήματα μικρού όγκου και μηχανές), καθώς έχουν καλυφθεί κάποιες κενές βάρδιες που υπήρχαν πέρυσι.

Η φετινή δύναμη του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής αριθμεί συνολικά 17 ασθενοφόρα, τοποθετημένα σε καίριες θέσεις του οδικού δικτύου για την κατά το δυνατό ταχύτερη ανταπόκριση, με έμφαση στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας. Παράλληλα, δύο μοτοσικλέτες σε Μουδανιά και Μεταμόρφωση σε δύο βάρδιες είναι έτοιμες να παρέμβουν άμεσα για πρώτες βοήθειες, όπως και δύο οχήματα μικρού όγκου (Smart) σε Καλλικράτεια και Πευκοχώρι, αντίστοιχα. «Αυτά τα μικρά, ευέλικτα οχήματα, που είναι πλήρως εξοπλισμένα με διασωστικά μέσα, έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στο συμβάν σε σχέση με τα ασθενοφόρα. Μπορούν να φτάσουν στο επείγον περιστατικό πριν από αυτό, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, ή και να ακυρώσουν τη μετάβαση του ασθενοφόρου, αν κριθεί ότι δεν χρειάζεται. Έχουν ήδη σώσει ανθρώπους σε πολλά περιστατικά», επισημαίνει ο κ. Κοντός.

Διασώσεις εκτός υπηρεσίας

Περίπου 80 διασώστες έχουν μεταφερθεί από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια των θερινών τους αδειών. Η υπηρεσία έχει εξασφαλίσει καταλύματα για τη διαμονή τους, ενώ η σίτισή τους γίνεται από επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα, διασώστες του ΕΚΑΒ ήταν εκτός υπηρεσίας και γευμάτιζαν σε ξενοδοχείο της Μεταμόρφωσης, στο δεύτερο «πόδι», όταν πληροφορήθηκαν ότι μια 67χρονη τουρίστρια που διέμενε εκεί υπέστη έμφραγμα και έσπευσαν να τη βοηθήσουν. «Της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, την ανέταξαν και φρόντισαν για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Η γυναίκα αυτή ήταν να ζήσει…», παρατηρεί ο συντονιστής του ΕΚΑΒ.

Προσωπικό εκτός υπηρεσίας έχει χρειαστεί να παρέμβει σωτήρια και σε άλλες τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ.Κοντό, στις αρχές της σεζόν, διασώστες που βρίσκονταν σε ρεπό έσπευσαν πρώτοι στο σημείο τροχαίου ατυχήματος με 6 τραυματίες, στην περιοχή της Συκιάς, έκαναν απεγκλωβισμό και μετέφεραν τραυματίες με το ασθενοφόρο που ήταν εκτός βάρδιας. Το ασθενοφόρο από τον Πολύγυρο θα έφτανε σε μια ώρα. 

Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου μέχρι σήμερα είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα περιστατικά πνιγμών στις παραλίες, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους λουόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ανάνηψη επί τόπου, με τη συνδρομή ναυαγοσωστών, πιστοποιημένων διασωστών ή πολιτών που έχουν εκπαιδευτεί στη βασική υποστήριξη ζωής και δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Το εκτεταμένο δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που είναι διαθέσιμα σε κοινότητες και τουριστικές επιχειρήσεις, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στα πρώτα κρίσιμα λεπτά  μετά από πνιγμό ή ανακοπή, μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. «Έχουμε άψογη συνεργασία, η παρουσία τους βοηθάει πολύ», καταλήγει ο κ. Κοντός. 

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα καλύτερα λαχανικά για την καρδιά διαφέρουν για άντρες και γυναίκες [μελέτη]
Η τεστοστερόνη επηρεάζει τα συναισθήματα των έφηβων κοριτσιών [μελέτη]
Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει σημαντικά την αξιολόγηση ενός είδους επιθετικού καρκίνου