Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων, σε συνεργασία με τα Επιστημονικά Τμήματα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) και Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ. - Ν.Π.Δ.Δ.), διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, επιστημονική ημερίδα με θέμα:«Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Μποδοσάκη της Βουλής των Ελλήνων (Σουρή 5, Αθήνα), με ώρα προσέλευσης 09:30. Οι θέσεις για το κοινό έχουν ήδη καλυφθεί και οι προεγγραφές έχουν ολοκληρωθεί.
Γιατί η ημερίδα είναι επίκαιρη
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου). Η World Physiotherapy αναδεικνύει φέτος τον καθοριστικό ρόλο της φυσικοθεραπείας και της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη, τη διαχείριση και την αποκατάσταση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, στο πλαίσιο τετραετούς εκστρατείας για τα μη μεταδοτικά νοσήματα.
Η ανάγκη για πρόληψη και αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 40.812 θάνατοι από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, αριθμός που αντιστοιχεί στο 31,9% του συνόλου των θανάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα (Σεπτέμβριος 2026), το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν ασκείται ή δεν αθλείται ποτέ, έναντι 39% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης, της θεραπευτικής άσκησης και της έγκαιρης αποκατάστασης ως βασικών πυλώνων δημόσιας υγείας.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας
Η φυσικοθεραπεία έχει ουσιαστική συμβολή σε όλα τα στάδια της φροντίδας των ασθενών:
- Στην πρόληψη, μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης και προαγωγής της κινητικότητας.
- Στην καρδιακή αποκατάσταση, μετά από έμφραγμα, καρδιοχειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος.
- Στη νευρολογική αποκατάσταση, μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας, της αυτονομίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση του 2016 σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, η καρδιακή αποκατάσταση με βάση την άσκηση συσχετίστηκε με 26% σχετική μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα χωρίς άσκηση.
Το πρόγραμμα
Φυσικοθεραπευτές, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες υγείας θα παρουσιάσουν σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και καλές πρακτικές μέσα από δύο θεματικές στρογγυλές τράπεζες:
- Α΄ Στρογγυλή Τράπεζα: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Β΄ Στρογγυλή Τράπεζα: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση και την ποιότητα ζωής μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση«Η διεπιστημονική ομάδα συζητά με τον ασθενή», με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Πάνου Ευσταθίου, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΟΔΥ, και της Μέμης Τσεκούρα, Προέδρου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Δήλωση του Προέδρου του Π.Τ. Αττικής και Κυκλάδων
«Η πρόσβαση στη φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να είναι διασφαλισμένη για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα ή τον τόπο κατοικίας του. Η φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια· είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας, της πρόληψης και της επιστροφής σε μια ποιοτική και αυτόνομη ζωή. Για να γίνει αυτό πράξη, χρειάζονται ουσιαστικές επενδύσεις στην αποκατάσταση, με προτεραιότητα στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με φυσικοθεραπευτές, στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Η ενίσχυση της φυσικοθεραπείας είναι επένδυση στην υγεία των πολιτών, στην ποιότητα ζωής τους και στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δηλώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Κυκλάδων του Π.Σ.Φ., Λευτέρης Μπουρνουσούζης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό χάπι μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Το Σωματείο ''ΚΑΛΥΨΩ'' ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους τους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις
Υπάρχει κρυμμένη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ενδομητρίωσης ;