Έρευνες έχουν υποδείξει ότι ορισμένες βιταμίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποκτηθούν σε μορφή συμπληρώματος και με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικά αυτές τις βιταμίνες.

Παρακάτω θα δείτε έναν κατάλογο έξι βιταμινών που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές αυτών.

Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα από την πρόκληση υπερδιέγερσης και φλεγμονής. Η βιταμίνη Α διατίθεται σε δύο μορφές: Το βήτα-καροτένιο είναι μια προβιταμίνη που μετατρέπει τη βιταμίνη Α στο σώμα και η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι δίαιτες πλούσιες σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνονται καρότα, πικραλίδα, λάχανο, χόρτα, σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία από φυλλώδη λαχανικά.

Β Βιταμίνες

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν υψηλή C-αντιδρώσα πρωτεΐν\η, μια άλλη ένωση υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των πιπεριών, των μανιταριών, του πεπονιού, του τόνου και των πουλερικών.

Μια ιταλική μελέτη βρίσκει ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος (επίσης γνωστό ως φολικό οξύ, άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνεται καθημερινά και για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Οι πηγές τροφίμων του φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα φύλλα, τα σπαράγγια και το συκώτι.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της σωστής και καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να απαλλάξει από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη φλεγμονή. Η βιταμίνη C, όπως οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεϊνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθήσετε να πάρετε τη βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, φάτε διάφορα φρούτα αλλά και λαχανικά, τα οποία είναι επίσης φορτωμένα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να έχετε χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μία έκθεση της Food & Nutrition Research, μέχρι και το 41,6% των Αμερικανών έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Μελέτες έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό σύνδεση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μια άλλη έρευνα στο Journal of Immunology υποδηλώνει ότι συγκεκριμένα μοριακά και σηματοδοτικά συμβάντα είναι υπεύθυνα για την ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει τη φλεγμονή. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν σίγουρα να επωφεληθούν από τη συμπλήρωση βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι φυσικά διαθέσιμη από τον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλη τη βιταμίνη D από τον ήλιο. Όποιος υποψιάζεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό του για  τη συμπλήρωση.

Οι καλύτερες πηγές διατροφής της βιταμίνης D είναι ψάρια, κρόκοι αυγών  και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης του 2015 που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η συμπλήρωση μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η βιταμίνη Ε απαντάται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων και των ηλιόσπορων. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, συμπεριλαμβανομένου του αβοκάντο και του σπανακιού.

Βιταμίνη Κ

Ο μεταβολισμός σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και στην προστασία της υγείας των οστών. Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή από τη διατροφή τους. Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν στα 90 mcg. Οι συνιστώμενοι ημερήσιοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι για τα παιδιά και τα βρέφη.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ: Βιταμίνη Κ1 και Κ2.

Η βιταμίνη Κ1 απαντάται σε φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο  ενώ το Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.

Οι βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή μπορούν να αποκτηθούν από μια ποικιλία πηγών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των άπαχων κρεάτων και των ψαριών, καθώς και των τροφίμων που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες. Ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος, αυτές οι βιταμίνες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή χωρίς έντονες παρενέργειες και είναι μια βιώσιμη επιλογή σε συνδυασμό με τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και τα συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οποιοδήποτε συμπληρωμα βιταμινών χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας δεν είναι καλή ιδέα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία