Το πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο ασβέστιο ο οργανισμός σας αποβάλλει, πράγμα που σημαίνει ότι το ασβέστιο δεν είναι εκεί για να βοηθήσει τα οστά σας. Τα τρόφιμα όπως τα ψωμιά, τα τυριά, τα τσιπς  έχουν  υψηλή ποσότητα αλατιού.

Δεν χρειάζεται να κόψετε το αλάτι εξ ολοκλήρου, αλλά να στοχεύετε σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Καθιστική ζωή

Είναι καλό να απολαύσετε την αγαπημένη σας εκπομπή. Αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσετε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη καθώς κάθεστε στον καναπέ σας. Όταν σας γίνεται συνήθεια να χαλαρώνετε έτσι, δεν κινείστε αρκετά και χάνετε τα οστά σας.

Η άσκηση τα κάνει πιο δυνατά. Είναι καλύτερο για τον σκελετό σας τα πόδια και τα πέλματα σας να φέρουν το βάρος του σώματός σας, το οποίο αναγκάζει τα οστά και τους μυς σας να αντιστέκονται στη βαρύτητα.

Χιλιόμετρα ποδηλασίας

Όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας για να πάτε στη δουλειά σας ή για μία βόλτα το Σαββατοκύριακο, η καρδιά και οι πνεύμονές σας δυναμώνουν. Τα οστά σας; Οχι τόσο πολύ. Επειδή δεν είναι μια δραστηριότητα που φέρει βάρος, η οδήγηση με ποδήλατο δεν αυξάνει την οστική πυκνότητά σας, σε αντίθεση με τις βόλτες, τις διαδρομές και τις πεζοπορίες.

Εάν είστε δεινός ποδηλάτης, θα θέλετε να προσθέσετε λίγο χρόνο με ασκήσεις αντιστάσεων στη ρουτίνα σας ή με δραστηριότητες όπως τένις, πεζοπορία, χορός και κολύμβηση (η αντίσταση του νερού βοηθά τα οστά σας).

Περνάτε πάρα πολύ χρόνο ‘’στη σπηλιά’’ σας

Ίσως πρέπει να βγαίνετε περισσότερο. Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D στο φως του ήλιου. Μόλις 10-15 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα, και θα μπορούσε να το κάνει. Αλλά μην το παρακάνετε. Η πολλή ώρα στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και υπάρχουν και άλλα αλιεύματα.

Η ηλικία σας, το χρώμα του δέρματος, η εποχή του χρόνου, και όπου ζείτε μπορεί να δυσκολέψει την παραγωγή της βιταμίνης D. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το αντηλιακό.

Προσθέστε στα τρόφιμά σας εμπλουτισμένα δημητριακά, χυμούς και γάλατα (συμπεριλαμβανομένου του αμυγδάλου, της σόγιας, του ρυζιού ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά). Και ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Η ακόμα ένα γύρο μπύρες

Όταν βρίσκεστε έξω με φίλους, ένας ακόμη γύρος μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικός. Αλλά για να διατηρήσετε την οστική απώλεια υπό έλεγχο, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Δεν συνιστάται περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο για άνδρες. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πώς το σώμα σας απορροφά το ασβέστιο.

Πολλά αναψυκτικά

Πάρα πολλά αναψυκτικά αρωματισμένα με κόλα θα μπορούσαν να βλάψουν τα οστά σας. Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την οστική απώλεια τόσο με την καφεΐνη όσο και με τον φωσφόρο σε αυτά τα ποτά. Άλλοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η ζημιά παρατηρείται όταν επιλέγετε ένα αναψυκτικό αντί του γάλακτος ή άλλων ποτών που περιέχουν ασβέστιο. Πάρα πολλά φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού μπορούν επίσης να κλέψουν ασβέστιο από τα οστά σας.

Κύπελλα πίτουρου σιταριού με γάλα

Τι ακούγεται πιο υγιεινό από το πίτουρο σιταριού 100%; Τίποτα. Αλλά όταν το τρώτε με γάλα, το σώμα σας απορροφά λιγότερο ασβέστιο.

Μην ανησυχείτε για τα άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί, που μπορεί να περιέχουν πίτουρο σιταριού. Αλλά αν είστε οπαδός της συμπυκνωμένης ουσίας και παίρνετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου, αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ του πίτουρου και του χαπιού σας.

Κάπνισμα

Όταν εισπνέετε τακτικά τον καπνό τσιγάρων, το σώμα σας δεν μπορεί να σχηματίσει καινούργιο υγιές οστικό ιστό τόσο εύκολα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερο γίνεται.

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες κατάγματος και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν. Αλλά αν σταματήσετε, μπορείτε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Οι συνταγογραφήσεις σας

Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αν πρέπει να τα πάρετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα οστά σας. Ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και τα γλυκοκορτικοειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας. Μπορεί να παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα γλυκοκορτικοειδή αν έχετε καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η νόσος του Crohn.

Αν έχετε (αρκετά) χαμηλό βάρος

Το χαμηλό σωματικό βάρος, με ΔΜΣ 18,5 ή λιγότερο, σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα θραύσης και απώλειας οστικής μάζας. Αν είστε πολύ αδύνατος, κάνετε σωματικές ασκήσεις και ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το λόγο που αδυνατίζετε, συζητήστε με τον γιατρό σας και αυτό. Μπορεί να ελέγξει εάν υπάρχει διατροφική διαταραχή ή άλλη ιατρική κατάσταση.

Παρελθοντικά χτυπήματα

Αν σκοντάψατε ως παιδί, πιθανότατα σηκωθήκατε αμέσως. Καθώς γερνάτε, όμως, το πέσιμο είναι πιο επικίνδυνο, ειδικά αν έχετε αδύναμα οστά.

Ένα κάταγμα ή σπασμένο οστό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να θεραπευτεί. Σε ηλικιωμένους, μπορεί συχνά να είναι η αρχή μιας παρακμής που είναι δύσκολο να αντιστρέψουν. Ασφαλίστε το σπίτι σας από την πιθανότητα να πέσετε με μπάρες στις σκάλες και περιορίζοντας τις επιφάνειες που δεν γλιστράνε. Αν έχετε κήπο, κρατήστε τον όσο πιο επίπεδο γίνεται, χωρίς πέτρες για παράδειγμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;