Έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με αρθρίτιδα ή θέλετε να κάνετε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σας για να μην εμφανιστεί ποτέ; Ενώ το γυμναστήριο μπορεί να μην αποτελεί παρούσα προτεραιότητα σας αυτή τη στιγμή, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση είναι επωφελής για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα. Αν αφιερωθείτε στη φιλοσοφία της γυμναστικής μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αρθρίτιδα αλλά και να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση της κατάστασης σε μεγάλο βαθμό.

Τα οφέλη από την άσκηση

Υπάρχουν ορισμένα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη διατήρηση μιας υγιούς ζωής μετά την αρθρίτιδα:

Μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη

Η ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τις αρθρώσεις σας θα συμβάλει στην αύξηση της δύναμης, της εμβέλειας κίνησης και της ευλυγισίας. Ισχυρότεροι, πιο ευέλικτοι μύες σημαίνει ότι οι αρθρώσεις σας δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά.

Αυξημένη αντοχή των οστών

Η άσκηση με βάρη που ενδυναμώνει τους μυς βοηθά στην κατασκευή και τη διατήρηση ισχυρών οστών- θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της φθοράς στις αρθρώσεις σας.

Διαχείριση βάρους

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος που μπορεί να μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις σας. Ένας δείκτης μάζας σώματος (BMI) πάνω από 25 θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας. Η έρευνα έχει βρει ότι κάθε κιλό  επηρεάζει σημαντικά τα γόνατά σας, ενώ αυξάνοντας το βάρος γύρω από την κοιλιά, ειδικότερα, θα τοποθετήσετε επιπλέον πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας.

Οι 3 καλύτερες ασκήσεις για την αρθρίτιδα

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ρουτίνα σας και να σας επιτρέψει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αρθρίτιδά σας, εστιάστε σε τρεις κύριους τομείς της φυσικής κατάστασης:

Ενδυνάμωση μυών

Η ενδυνάμωση, όπως ασκήσεις με βάρη ή ασκήσεις όπου χρησιμοποιείτε το σωματικό σας βάρος ως αντίσταση, όπως το Pilates και η γιόγκα, μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα. Θα πρέπει να αναπτύσσετε αργά τις αντοχές σας και να προσέχετε να μην πονάτε- επιστρέψτε στην άσκηση όταν αισθάνεστε ότι οι μύες σας είναι πιο δυνατοί εάν αισθανθείτε πόνο. Αν κάποια άσκηση βλάψει τους καρπούς σας, δοκιμάστε την pec flies με οικιακά αντικείμενα, όπως μεγάλα μπουκάλια με νερό και στη συνέχεια αρχίστε ξανά press ups όταν οι μύες του στήθους είναι ισχυρότεροι.

Εάν οι προβολές βλάψουν τα γόνατά σας, δοκιμάστε ασκήσεις για να ενισχύσετε τα πόδια, όπως καθίσματα με στήριξη στον τοίχο και στη συνέχεια δοκιμάστε να κάνετε προβολές όταν τα πόδια σας έχουν δυναμώσει.

Και μην ξεχνάτε την περιστασιακή άσκηση, όπως το να ανεβαίνετε σκάλες, την κηπουρική και τις οικιακές εργασίες.

Αερόβια άσκηση για αρθρίτιδα

Η αερόβια άσκηση σας βοηθά να διατηρείτε ένα ισχυρό καρδιαναπνευστικό σύστημα και να καίτε πολλές θερμίδες - αξίζει να το θυμάστε εάν θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Το περπάτημα είναι καλή άσκηση για τα οστά, την καρδιά και τη μέση, ειδικά αν αλλάζετε την ένταση με την οποία περπατάτε. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη για μια μικρή επιπλέον πρόκληση, αλλάξτε τον ρυθμό σας. Οι ανηφόρες μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της άσκησης.

Στο γυμναστήριο, η εκγύμναση με ελλειπτικό και το ποδήλατο είναι καλοί τρόποι για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, ενώ η άσκηση στο νερό, όπως η κολύμβηση και η αεροβική στο νερό, σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε καλή προπόνηση,

Διατάσεις για αρθρίτιδα

Η διασφάλιση ότι έχετε καλή ευλυγισία είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός καλού εύρους κίνησης στις αρθρώσεις σας. Το τέντωμα στο τέλος μιας προπόνησης είναι απαραίτητο, ενώ είναι καλό να κάνετε προθέρμανση πριν την προπόνηση.

Η γιόγκα είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ευλυγισία, καθώς ενσωματώνει μια ποικιλία διατάσεων. Επιπλέον, σας βοηθά να κρατάτε σωστή στάση και να έχετε ισορροπία.

Τι να (μην) κάνετε

  • Μην βιάζεστε σε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα. Εάν προηγουμένως ήσασταν αδρανείς ξεκινήστε με το περπάτημα, το ποδήλατο και μερικές χαλαρές ασκήσεις σωματικού βάρους.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε άσκηση που επιδεινώνει την αρθρίτιδα. Ασκήσεις, όπως τζόκινγκ ή τρέξιμο, είναι εντάξει. Όλα αυτά εξαρτώνται πραγματικά από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, από τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στη δραστηριότητα και από ό, τι σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Αλλαγή της ρουτίνας σας. Βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε αλλαγές στο πρόγραμμα με τις δραστηριότητές σας, έτσι ώστε να συνεχίσετε να βλέπετε και να αισθάνεστε αποτελέσματα. Βάλτε μέσα στην εβδομάδα και το κολύμπι αλλά και μαθήματα με γιόγκα, λίγες ασκήσεις αλτήρων και ελλειπτική εκγύμναση για να βοηθήσετε πραγματικά το καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα.
  • Προετοιμαστείτε και τελειώστε την προπόνησή σας με τον σωστό τρόπο. Πάντα φροντίστε να κάνετε σωστή προθέρμανση και να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις μετά από μια άσκηση. Εφαρμόστε πάγο για να μειώσετε οποιοδήποτε πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο μετά την προπόνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca εξαγοράζει την εξειδικευμένη στον καρκίνο Fusion Pharmaceuticals
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών