Με τη πληροφόρηση των διαφορών μεταξύ των αλλεργιών και των κρυολογημάτων, μπορείτε να βρείτε τη σωστή μέθοδο ανακούφισης - γρήγορα.

Τι είναι το κρυολόγημα;

Ένα κρυολόγημα, επίσης γνωστό ως "το κοινό κρυολόγημα", προκαλείται από έναν ιό. Πολλοί διαφορετικοί τύποι ιών είναι υπεύθυνοι για κρυολογήματα. Ενώ τα συμπτώματα και η σοβαρότητα μπορεί να διαφέρουν, τα κρυολογήματα γενικά μοιράζονται μερικά από τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά.

Μερικά βασικά χαρακτηριστικά του κοινού κρυολογήματος:

Το κρυολόγημα μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων ιού που ρίχνει ένας άρρωστος όταν βήχει ή φταρνίζεται. Εκτός από το βήχα και το φτέρνισμα, τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο και ρινική καταρροή.

Τα πιο σοβαρά κρυολογήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους, πυρετούς και πόνους στο σώμα.

Η αποκατάσταση από το κρυολόγημα είναι συνήθως γρήγορη. Η μέση διάρκεια είναι 7 έως 10 ημέρες.

Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα ή δύο, ο ιός μπορεί να έχει συμβάλει σε πιο σοβαρή μόλυνση, όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Τα άτομα με αλλεργίες ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στο κρυολόγημα

Μπορείτε να κρυώσετε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, ακόμη και το καλοκαίρι. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι ο μέσος υγιής ενήλικας κολλάει δύο ή τρία κρυολογήματα ετησίως.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να πάρουν ακόμα περισσότερα κρυολογήματα λόγω του λιγότερο ώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τι είναι οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένες ουσίες. Όταν εκτίθεται σε αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες. Αυτή η απελευθέρωση ισταμινών προκαλεί τα συμπτώματα αλλεργίας.

Οι αλλεργίες και τα κρυολογήματα μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα, όπως:

 • φτάρνισμα
 • βήχα
 • πονόλαιμο
 • ρινική καταρροή
 • ρινική συμφόρηση
 • υγρά μάτια

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα και φαγούρα στα μάτια. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως δεν το κάνει.

Τα εποχιακά αλλεργιογόνα όπως το δέντρο, το γρασίδι και η γύρη των ζιζανίων είναι κοινά στοιχεία, αλλά μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ορισμένες ουσίες όλο το χρόνο.

Άλλοι ενεργοποιητές αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • η σκόνη
 • ζωϊκή μάζα ή σάλιο, όπως από γάτα ή σκύλο
 • μούχλα
 • ρόφιμα, όπως φιστίκια, καρύδια, γάλα και αυγά

Κρυολογήματα εναντίον αλλεργιών: Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Δεδομένου ότι τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις δύο συνθήκες.

Ένας τρόπος να πείτε τι σας κάνει να αισθανθείτε αδιαθεσία είναι να δώσετε προσοχή στα συμπτώματα.

Τα κρυολογήματα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν:

 • κούραση
 • πόνο
 • πονόλαιμος
 • πυρετός
 • Οι αλλεργίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν:
 • φαγούρα στα μάτια
 • συριγμός
 • δερματικά εξανθήματα, όπως έκζεμα ή κνίδωση
 • Αλλεργικός χαιρετισμός-Αλλεργίες στα παιδιά

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι των αλλεργιών - ειδικά στα παιδιά - ονομάζεται «αλλεργικός χαιρετισμός». Τα παιδιά με αλλεργίες έχουν κνησμώδη μύτη και συχνά τρίβονται με μια κίνηση προς τα πάνω που μοιάζει με χαιρετισμό.

Στιγμή της χρονιάς

Η εποχή του χρόνου μπορεί να παράσχει ενδείξεις για την αιτία των συμπτωμάτων σας. Είναι πιο πιθανό να κρυώσετε κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων μηνών, αν και είναι δυνατόν να το πάθετε την άνοιξη και το καλοκαίρι, επίσης.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά οι αλλεργίες στη γύρη είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων μηνών. Οι αλλεργίες στο χορτάρι είναι οι υψηλότερες στα τέλη της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι, ενώ άλλες αλλεργίες εμφανίζονται κατά το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Διάρκεια των συμπτωμάτων

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε αλλεργίες ή κρυολόγημα είναι από τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας. Τα κρυολογήματα βελτιώνονται μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Οι αλλεργίες δεν θα εξαφανιστούν, εκτός εάν υποβληθείτε σε θεραπεία. Τα εποχιακά αλλεργιογόνα τείνουν να προκαλούν συμπτώματα δύο ή τρεις εβδομάδες τη φορά.

Μια κοινή παρερμηνεία

Εάν κοιτάζετε το χρώμα των βλέννων σας, για να δείτε εάν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες, δεν θα καταλάβετε και πολλά.

Παρά την κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι η πράσινη ρινική εκκένωση είναι ένα σημάδι μιας λοίμωξης, οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν εκκρίσεις από τη μύτη σας σε όλα τα χρώματα. Και ένα κρυολόγημα μπορεί να κάνει τη μύτη σας να τρέξει καθαρή.

Διάγνωση κρυολογημάτων και αλλεργιών

Δεν χρειάζεται να βλέπετε το γιατρό σας για ένα κρυολόγημα, αλλά αν κλείσετε κάποιο ραντεβού, τα συμπτώματά σας πιθανόν να είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωσή σας.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε βακτηριακή λοίμωξη, όπως στρεπτικό λαιμό ή πνευμονία, μπορεί να χρειαστείτε άλλες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια από το λαιμό ή ακτινογραφία θώρακα.

Για αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή έναν αλλεργιολόγο. Ο γιατρός θα ρωτήσει πρώτα για τα συμπτώματά σας. Οι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις συχνά απαιτούν τη φροντίδα ενός ειδικού για αλλεργίες.

Μια ποικιλία δοκιμών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση αλλεργιών. Μια δοκιμή δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των αλλεργιών που προκαλούνται. Μερικές φορές οι πρωτοβάθμιοι ιατροί ή οι ειδικοί σε αλλεργίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση αλλεργιών ανάλογα με την ηλικία σας και άλλες συνθήκες υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρυσοχοΐδης: Τι αλλάζει στον τομέα του Φαρμάκου - Επιβεβαίωση iatronet.gr για ψηφιακές προμήθειες
41 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από μη μεταδοτικές ασθένειες
Θεσσαλία: Σχέδιο δράσης για να μην περάσει στο πιάτο μας η μόλυνση από την πλημμύρα