Το καλοκαίρι πλησιάζει και η έννοια των περιττών κιλών έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί πολλούς. Αν θέλετε να χάσετε λίγο βάρος μέχρι τις διακοπές, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Πάρτε το απόφαση

Πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα, αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό είναι για σας να χάσετε βάρος και αν είστε έτοιμοι να το κάνετε. Κρατήστε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να αδυνατίσετε και κοιτάζετε τη συχνά ώστε να μην ξεχνάτε τα κίνητρα σας!

Κρατήστε ημερολόγιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καταγραφή ημερολογίου τροφίμων και ποτών βοηθά σημαντικά στην αυτοπαρακολούθηση και στην καλύτερη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διατροφής.

Μην αποκλείετε τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων

Ο πιο ασφαλής τρόπος να χάσετε κιλά και διατηρήσετε το νέο σας βάρος είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη ήπια υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Μικρά και συχνά γεύματα

Η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό και έχουν μικρά και συχνά γεύματα ρυθμίζουν ευκολότερα το βάρος τους σε σχέση με άτομα που τρώνε μια ή δύο φορές την ημέρα.

Αυτό οφείλεται στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης αλλά και στην παροχή θρεπτικών συστατικών την ώρα που τα χρειάζεται ο οργανισμός.

Μαγειρέψτε!

Δεν χρειάζεται η διατροφή σας να είναι βαρετή και μονότονη όταν κάνετε δίαιτα. Πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι ο μόνος τρόπος να χάσει κανείς βάρος είναι με ψητά και σαλάτα. Στην πραγματικότητα μπορείτε να τρώτε απ’ όλα, αρκεί να προσέχετε τον τρόπο μαγειρέματος και το μέγεθος της μερίδας σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σας κοκκινιστό, λεμονάτο ή φούρνου αν είστε προσεκτικοί με το λάδι. Επίσης περιορίστε όσο μπορείτε το αλάτι, αφού σύμφωνα με έρευνες, τείνουμε να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα όταν το φαγητό είναι αλμυρό, ενώ παράλληλα ευνοείται η κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Ωστόσο, μπορείτε να δώσετε γεύση στο φαγητό χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και αρωματικά βότανα (ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό κλπ).

Φαγητό εκτός σπιτιού, αλκοόλ και γλυκά

Αν σκοπεύετε να φάτε έξω, μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα/σνακ της ημέρας, απλώς φροντίζετε το επόμενο ή/και το προηγούμενο γεύμα σας να είναι κάτι ελαφρύ (π.χ. τοστ με σαλάτα, γιαούρτι με φρούτα, γάλα με δημητριακά).

Επίσης, προσπαθήστε να σερβίρετε στο πιάτο σας ότι πρόκειται να φάτε. Το τσιμπολόγημα μπορεί να σας ξεγελάσει και τελικά να φάτε πολύ περισσότερο από ότι σκοπεύετε. Ακόμα το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, και καλό είναι να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτά ανά περίσταση.

Τέλος, αν θελήσετε να φάτε γλυκό, επιλέξτε κάτι ελαφρύ (π.χ. γρανίτα ή ζελέ) ή περιορίστε την ποσότητα (π.χ. παγωτίνι αντί ολόκληρο παγωτό).

Ασκηθείτε

Με την άσκηση μπορείτε να επιτύχετε μεγιστοποίηση της απώλειας λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκή σας μάζα. To αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής. Επίσης η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της απώλειας βάρους, στην τόνωση του μεταβολισμού, αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία και διάθεση.

Μην περιμένετε θαύματα

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες συστάσεις, ο επιθυμητός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0.5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Άλλωστε, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από το σώμα μας να χάσει εν μια νυκτί τα περιττά κιλά που αποκτήθηκαν σε διάστημα ετών.

Και μην ξεχνάτε, πως η προσφυγή σε δίαιτες αστραπή που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, οδηγούν κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η σύσταση σώματος και ο μεταβολισμός.

Επίσης δεν πετυχαίνουν αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών, με αποτέλεσμα τα χαμένα κιλά να επανέρχονται πολύ εύκολα.

Μην περιμένετε το τέλος της δίαιτας για να επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες

Στόχος είναι να υιοθετήσετε συνήθειες που θα ακολουθείτε εφόρου ζωής. Μπορεί αφού χάσετε τα περιττά κιλά, οι ποσότητες να είναι λίγο μεγαλύτερες και να είστε πιο ελαστικοί σε ορισμένες περιστάσεις, ωστόσο ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην απώλεια βάρους θα πρέπει να σας ‘μάθει’ τις αρχές διατροφής που πρέπει να ακολουθείτε γενικότερα.

Καλό καλοκαίρι!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο