Η χώρα μας κατέχει ήδη μία από τις πρώτες θέσεις σε παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και οι επιστήμονες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Γιατί όμως η παχυσαρκία είναι πλέον τόσο συχνή στα παιδιά και τους εφήβους και ποια είναι τα σωστά βήματα για την αντιμετώπισή της;

Κατ’ αρχήν η τόσο ταχεία αύξηση της παιδική παχυσαρκίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ευνοϊκό προς την παχυσαρκία περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά. Αυτό περιλαμβάνει ένα δυσμενή συνδυασμό μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και ενασχόλησης με καθιστικές ασχολίες, αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, συχνή κατανάλωση junk food και, κυριότερα, κακών διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν από το σπίτι.

Ο βασικότερος στόχος της αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους των παιδιών είναι συνήθως η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους ή γενικότερα ο έλεγχός του στην πορεία της ανάπτυξής τους (σταθεροποίηση του βάρους με ταυτόχρονη αύξηση του ύψους).

Η εφαρμογή αυστηρών διαιτών αδυνατίσματος απαγορεύεται σε παιδιά, ενώ αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι η διατροφική εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς και η αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας.

Οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη την έννοια του αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφίμων, καθώς η λέξη 'απαγορεύεται' κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους στα παιδιά. Αντίθετα, προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να διατρέφεται σωστά, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που χαρακτηρίζεται από το μέτρο και την ποικιλία και στο οποίο δεν υπάρχουν 'καλές' και 'κακές' τροφές.

Πηγές:
www.nutrimed.gr