Οι γιορτές έφτασαν στο τέλος τους και για πολλούς φαίνεται πως το πέρας αυτών δεν άφησε μόνο όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις αλλά και ανεπιθύμητα κιλά.

Καθώς τα εορταστικά τραπέζια απαρτίζονται κατά βάση από λιπαρές τροφές, γλυκά, αλλά και αλκοόλ, το θερμιδικό ισοζύγιο αυξάνει σημαντικά. Αν λάβουμε υπόψη μας και την απουσία κίνησης που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας των εργασιακών αδειών αλλά και της χαλαρής διάθεσης που διακατείχε τους περισσότερους από εμάς, τότε το θερμιδικό πλεόνασμα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη διαχείριση του πρόσθετου βάρους είναι και εκείνοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα βρισκόντουσαν σε διαδικασία απώλειας κιλών, και παρόλο που κατόρθωσαν ένα τμήμα του στόχου τους πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, τώρα φαίνεται να αγχώνονται λίγο περισσότερο.

Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που τώρα το άγχος για εύκολη και γρήγορη απώλεια των «εορταστικών» κιλών τους διέπει, προτού αποφασίσετε να προβείτε σε ανορθόδοξες μεθόδους αδυνατίσματος, σκεφτείτε ότι:

  • Η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να ανεβάσει παροδικά την ψυχολογία σας αλλά κατά κανόνα, σχεδόν πάντοτε ακολουθείται από τη θεαματικά γρήγορη επανάκτηση αυτού.
  • Τα ακραία διατροφικά σχήματα οδηγούν στη μείωση του μεταβολισμού σας με αποτέλεσμα την δυσκολία του οργανισμού να μειώσει περαιτέρω το βάρος του.
  • Οι δίαιτες αυτές στερούνται θρεπτικών συστατικών, οδηγούν στην εξάντληση του οργανισμού, εξασθενούν το ανοσοποιητικό και κρίνονται επικίνδυνες για την υγεία.

Αποβάλλετε επομένως το αίσθημα πανικού που σας έχει κυριεύσει και ακολουθείστε τις παρακάτω 10 διατροφικές συμβουλές, ώστε να επιστρέψετε στο αρχικό σας βάρος χωρίς στερήσεις και ακρότητες.

1.    Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό πλούσιο σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες: Τα συστατικά αυτά εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν να ρυθμίσετε καλύτερα τα επόμενα γεύματά σας.

2.    Κάντε μικρά και συχνά γεύματα: Η κατανάλωση τροφής ανά 3 ώρες συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολικού ρυθμού και κατ’ επέκταση στην επίτευξη της απώλειας του σωματικού βάρους.

3.    Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες. Χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους.

4.  Ενισχύστε τη διατροφή σας με ω-3 λιπαρά: Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, αλλά και σε κάποιους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Η αντιφλεγμονώδης δράση τους συμβάλλει στην καταπολέμηση του πιθανού φουσκώματος που προήλθε από την άστατη διατροφική κατανάλωση των γιορτινών ημερών.

5.  Προσθέστε προβιοτικά: Καταναλώστε καθημερινά προϊόντα ζύμωσης, όπως γιαούρτι ή κεφίρ. Τα προβιοτικά που περιέχουν οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των καλών εντερικών βακτηρίων, ενισχύοντας την ομαλή λειτουργία του εντέρου ρυθμίζοντας την κινητικότητά του. Η καλή γαστρεντερική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

6.    Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων: Είναι πλούσια σε θερμίδες και σε νάτριο, ενώ παράλληλα στερούνται θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Η συστηματική τους κατανάλωση συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους.

7.  Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου: Το νάτριο κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό με αποτέλεσμα να νιώθετε πρησμένοι. Προσπαθήστε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε και επιλέγετε εκείνα με την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».

8.  Αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά και το αλκοόλ: Περιέχουν «κενές» θερμίδες! Οι εορταστικές ημέρες χαρακτηρίζονται από αυξημένη κατανάλωση υψηλών θερμιδογόνων ροφημάτων, όπως το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, κάτι που αναμφισβήτητα έχει επιφέρει κάποια παραπάνω κιλάκια στη σιλουέτα σας. Αντικαταστήστε την κατανάλωση τους με νερό ή αφεψήματα βοτάνων. Θα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού σας, στην αντιμετώπιση πιθανών κατακρατήσεων και κατ’ επέκταση στη μείωση του σωματικού σας βάρους.

9.  Μετριάστε τη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης: Παν μέτρον άριστον! Ήρθε η στιγμή να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκών εδεσμάτων που τόσες μέρες σας έβαζαν σε διατροφικό πειρασμό κοσμώντας όλα τα γιορτινά σας τραπέζια. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών συνδέεται με παχυσαρκία και όχι τυχαία, μιας και η ζάχαρη αποτελεί αγαπημένη τροφή των λιποκυττάρων του σώματος. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκού σε 1-2 φορές την εβδομάδα. Η συνετή κατανάλωση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά, χωρίς στερήσεις.

10. Περιορίστε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων: Η υπερκατανάλωσή τους κατά τις προηγούμενες ημέρες (γλυκά, πατάτες, ρύζι γέμισης, κ.α.), σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου στον οργανισμό με αποτέλεσμα η περισσευούμενη ενέργεια να αποθηκεύεται με τη μορφή του λίπους. Η αντικατάστασή τους με σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως) θα συμβάλλει σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα τη μείωση της πείνας και της παρόρμησης για συνεχές τσιμπολόγημα.

Συμπερασματικά, η επίτευξη της απώλειας των εορταστικών κιλών δεν θα πρέπει να σας αγχώνει και να σας οδηγεί σε ακραίες διατροφικές λύσεις. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα και χωρίς στερήσεις το επιθυμητό νέο σας βάρος. Μην ξεχνάτε πως είμαστε ό,τι τρώμε και οι όποιες διατροφικές ελλείψεις είναι θέμα χρόνου να αντικατοπτριστούν στον οργανισμό με πιθανά συμπτώματα όπως ατονία, κόπωση, χαμηλή διάθεση, κ.α.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα