Υπάρχει λόγος που το λίπος της κοιλιάς φεύγει δύσκολα. Τα λιπώδη κύτταρα που συγκεντρώνονται γύρω από την κάτω κοιλιακή χώρα είναι γνωστά ως «βήτα λιπαρά» κύτταρα, από τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγείτε.

Τι κάνετε λοιπόν εάν ασκείστε τακτικά και διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά εξακολουθείτε να μην βλέπετε αποτελέσματα;

Ο Δρ. Luke James της Bupa UK έχει κάποιες προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε λάθος:

Δεν κοιμάστε αρκετά

«Αν χάσετε τον ύπνο σας, την επόμενη μέρα δεν θα αισθάνεστε απλά κουρασμένοι. Οι συνιστώμενες ώρες κατάκλισης ύπνου είναι 7 έως 9 και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απώλειας βάρους».

«Όταν μας λείπει ύπνος, οι ορμόνες που ελέγχουν την πείνα δεν βρίσκονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Υπάρχουν δύο ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή μας: γκρελίνη και λεπτίνη. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα επίπεδα γκρελίνης μας (η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι) αυξάνονται και τα επίπεδα λεπτίνης μας (η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτασμένοι) μειώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι όταν είμαστε ξύπνιοι, τείνουμε να τρώμε περισσότερο αλλά νιώθουμε λιγότερο ικανοποιημένοι. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο για να αποφύγετε αυτήν την ανισορροπία. Απομακρύνετε από το δωμάτιό σας φωτεινές οθόνες και ό,τι πιστεύετε ότι σας αποσπά την προσοχή.

Κάνετε λάθος τύπο προπόνησης

«Οι κοιλιακοί δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος από την κοιλιά. Αποθηκεύετε λίπος στην κοιλιά επειδή εκεί τείνει το σώμα σας να το αποθηκεύει, επομένως καλό είναι να επιλέξετε έναν τύπο προπόνησης που να εστιάζει σε ολόκληρο το σώμα. Η προπόνηση HIIT (προπόνηση διαστήματος υψηλής έντασης) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Καταναλώνετε πάρα πολλή ζάχαρη

Εάν η διατροφή περιέχει πολλά αναψυκτικά, ποτά με ζάχαρη, όπως αφρώδη οίνο και αρωματισμένα νερά ή ζαχαρούχα τρόφιμα όπως σοκολάτα και κέικ, θα δυσκολευτείτε να χάσετε κιλά. Ενώ τα φρούτα είναι υγιεινές επιλογές, μερικές φορές μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους εάν τρώτε πάρα πολλά, καθώς έχουν υψηλά επίπεδα φυσικών σακχάρων. Οι επιλογές τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενδέχεται να έχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, για αυτό φροντίστε να ελέγχετε την ετικέτα των τροφίμων.

«Δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητα των απλών υδατανθράκων που τρώτε, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, και να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις όπως το κολοκύθι. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά με τη μείωση της συνολικής πρόσληψης υδατανθράκων (όχι εξάλειψη) είναι πιο πιθανό να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς σας».

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

«Η πρωτεΐνη είναι ιδανική για την απώλεια λίπους. Βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση του άπαχου μυϊκού ιστού και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των θερμίδων που καίτε. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Στις καλές πηγές περιλαμβάνονται το στήθος κοτόπουλου, ο τόνος, τα αυγά, το γάλα και τα ρεβίθια. Και αν δυσκολεύεστε να αποφύγετε τα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με πρωτεϊνικά ροφήματα ή μπάρες. Θυμηθείτε επίσης να επιλέγετε τις άπαχες πηγές πρωτεΐνης, επειδή ορισμένες πηγές μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Έχετε άγχος

«Το άγχος μπορεί να καταστρέψει τον οργανισμό μας. Μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή της στεροειδούς ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να σας ανοίξει την όρεξη για ζαχαρούχα τρόφιμα που παρέχουν άμεση ενέργεια και ευχαρίστηση. Οι βραχυπρόθεσμες εκρήξεις κορτιζόλης είναι απαραίτητες για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο κίνδυνο, αλλά το σώμα μας θα απελευθερώσει επίσης αυτήν την ορμόνη εάν αισθανόμαστε άγχος. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα λίπους που βρίσκεται στην κοιλιά σας.

Περιμένετε να δείτε γρήγορα αποτελέσματα

«Είναι λογικό να απογοητεύεστε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και δεν βλέπετε τα αποτελέσματα. Αλλά να είστε ρεαλιστικοί - δεν θα δείτε αποτελέσματα εν μία νυκτί. Η καλωδίωση του εγκεφάλου σας παίζει τεράστιο ρόλο στην αντιστάθμιση των αλλαγών στον τρόπο ζωής και χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες - έως και 12 εβδομάδες. Επιμείνετε για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες και τότε θα δείτε αλλαγή».

Δεν παρακολουθείτε την πρόοδό σας

«Υπάρχουν μερικές υπέροχες εφαρμογές που καθιστούν ευκολότερη την τήρηση και παρατήρηση του πλάνου απώλειας βάρους. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τους στόχους σας, την πρόσληψη τροφής και τις θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, μπορείτε να σημειώνετε χειρόγραφα την πρόοδό σας, αλλά και το τι τρώτε καθημερινά».

Κάνετε εξαντλητική δίαιτα

«Οι δίαιτες εξπρές θα σας βοηθήσουν να χάσετε μερικά κιλά στην αρχή, αλλά είναι δύσκολο να μείνετε πιστοί σε αυτές και μετά θα δυσκολευτείτε να συντηρήσετε το καινούριο σας βάρος. Μπορεί να φαίνεται γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά οι τόσο λίγες θερμίδες μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν η πρόσληψη θερμίδων μειωθεί πολύ, ο οργανισμός σας θα μπορούσε να περάσει σε κατάσταση πείνας. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός σας, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να χάσει βάρος. Κάντε λογικές, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τις οποίες μπορείτε να τηρήσετε και αποφεύγετε τις δίαιτες εξπρές».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης