Το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο και ίσως ένα από τα πιο δροσερά φρούτα. Είναι και σούπερ υγιεινό. Εδώ θα διαβάσετε οκτώ οφέλη που προσφέρει στην υγεία το καρπούζι.

Το καρπούζι σας κρατά ενυδατωμένο

Ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει πέντε 140 γρ. νερού. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών - συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων πλούσιων σε νερό - υποστηρίζει την κυκλοφορία, την υγεία του δέρματος και την πέψη. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας των οργάνων και των αρθρώσεων, του μεταβολισμού και της όρεξης.

Η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει επίσης την ψυχική απόδοση. Η έρευνα δείχνει ότι μόλις μια απώλεια 1-3% σωματικού υγρού μπορεί να βλάψει τη διάθεση, να μειώσει τη συγκέντρωση, να αυξήσει τους πονοκεφάλους και την κόπωση, να επηρεάσει τη μνήμη και να αυξήσει το άγχος.

Διαθέτει βασικά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

Το καρπούζι έχει λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη από ό, τι νομίζετε. Ένα φλιτζάνι καρπούζι παρέχει 45 θερμίδες, 11 γραμμάρια υδατανθράκων, 9 γραμμάρια εκ των οποίων είναι φυσική ζάχαρη. Αλλά αυτή η φυσική γλυκύτητα συνδυάζεται με βιταμίνες Α και C, οι οποίες υποστηρίζουν την ανοσολογική λειτουργία και την υγεία του δέρματος, αλλά και μικρές ποσότητες καλίου, μαγνησίου, βιταμινών Β και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την υγεία.

Το καρπούζι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας

Η L-κιτρουλίνη, μια φυσική ουσία στο καρπούζι (ιδιαίτερα στο λευκό μέρος του φλοιού), έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία της αρτηρίας και μειώνει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας τα αγγεία να χαλαρώσουν, γεγονός που ανοίγει την κυκλοφορία.

Ο αντίκτυπος της L-κιτρουλίνης στη ροή του αίματος είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει θεωρηθεί "Viagra της φύσης". (Το Viagra διευκολύνει τη στυτική δυσλειτουργία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.) Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η L-κιτρουλίνη μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση των μυών και την αθλητική απόδοση κατά την άσκηση αντοχής.

Μειώνει τον πόνο των μυών

Σε μια μελέτη, οι αθλητές που κατανάλωναν 470 γρ. χυμό καρπουζιού λίγο πριν από την άσκηση εμφάνισαν μειωμένη μυϊκή καταπόνηση και ταχύτερη ανάκαμψη του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ποτό εικονικού φαρμάκου.

Μια άλλη μελέτη σε άνδρες δρομείς διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν 470 γρ. χυμό καρπουζιού εμπλουτισμένο σε L-κιτρουλίνη δύο ώρες πριν από την εκτέλεση αγώνων μισού μαραθωνίου ένιωθαν λιγότερο μυϊκό πόνο για έως και 72 ώρες σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν ποτό εικονικού φαρμάκου.

Μπορεί να οδηγήσει σε υγιή διαχείριση βάρους

Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς διαχείρισης βάρους όταν καταναλώνεται στη θέση ενός επεξεργασμένου γλυκού σνακ. Μια μελέτη του 2019 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο εξέτασε τον κορεσμό και τις αλλαγές βάρους μετά από παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από μια ομάδα να καταναλώνει δύο φλιτζάνια φρέσκο ​​καρπούζι καθημερινά, ενώ μια δεύτερη ομάδα έτρωγε μπισκότα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το καρπούζι. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν τα αντίστοιχα σνακ τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, κατά τη διάρκεια ενός ή πολλών γευμάτων, ή είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καρπούζι προκάλεσε μεγαλύτερο κορεσμό από τα μπισκότα και ότι ο κορεσμός (μειωμένη πείνα, μεγαλύτερη πληρότητα και μειωμένη επιθυμία για φαγητό) κράτησε έως και 90 λεπτά μετά το φαγητό. Επιπλέον, οι τρώγοντες καρπούζι έχασαν βάρος, μείωσαν τις αναλογίες μέσης-ισχίου και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωσαν την αντιοξειδωτική τους κατάσταση και τα λιπίδια στο αίμα.

Το καρπούζι προσφέρει πεπτική υποστήριξη

Ενώ το καρπούζι δεν έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η ίνα που περιέχει υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εντέρου. Ο καρπός περιέχει επίσης υγρά και πρεβιοτικά, έναν τύπο ινών που διεγείρει την ανάπτυξη και / ή τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο. Τα πρεβιοτικά συνδέονται με την υγιή ανοσολογική λειτουργία, την αντιφλεγμονώδη τους δράση και τη θετική διάθεση. Τα πρεβιοτικά ενισχύουν επίσης την απορρόφηση των μετάλλων, βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βοηθά στην άμυνα ενάντια στις ασθένειες

Το καρπούζι είναι μια από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκύπτει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο, καθώς και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Για περισσότερο λυκοπένιο, επιλέξτε παραδοσιακό καρπούζι με ροζ σάρκα, το οποίο συσκευάζει πολύ περισσότερο από το αντιοξειδωτικό σε σύγκριση με τις κίτρινες και πορτοκαλιές ποικιλίες.

Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας

Αν είστε λάτρης του καρπουζιού να ξέρετε ότι μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στο δέρμα. Οι βιταμίνες Α και C του καρπουζιού βοηθούν το δέρμα και το λυκοπένιο του καρπού μπορεί να προστατεύσει από τον ήλιο, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάποση τοματοπολτού, η οποία παρείχε 16 mg λυκοπενίου, μείωσε το ηλιακό έγκαυμα μετά από 10 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης. Σύμφωνα με το USDA, 200 γρ. καρπουζιού περιέχει περιέχουν 9 έως 13 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου.