Κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος, σκεφτόμαστε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Ακόμα και φέτος, που ζούμε σε καραντίνα, εξακολουθούμε να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να μένουμε πιστοί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Και αυτό σημαίνει να ακολουθούμε σωστή διατροφή.

Ποιες δίαιτες θα μας απασχολήσουν περισσότερο το 2021; Και ποιες κρίνουν οι ειδικοί πως είναι οι καλύτερες, οι πιο υγιεινές και εκείνες με τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα;

Μεσογειακή διατροφή

Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την περιορισμένη παρουσία κόκκινου κρέατος (αλλά με άφθονο ψάρι, που προσφέρει καλά, υγιεινά λιπαρά) και - προφανώς - το ελαιόλαδο, που προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας. Η Μεσογειακή διατροφή, επίσης, είναι ιδιαίτερη στο ότι επιτρέπει κατά τα άλλα "απαγορευμένα", όπως το κρασί, αρκεί να τηρείται το μέτρο. Μερικά από τα οφέλη της είναι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, τα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και η απώλεια βάρους με σταθερό και όχι ανθυγιεινό τρόπο.

Δίαιτα DASH

Αυτή η δίαιτα, επίσης, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις, επειδή με παρόμοιο τρόπο είναι φτιαγμένη για να ελαττώσει την υπέρταση και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η DASH βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης, όπως και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, ψαριών και πουλερικών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα με πολλά κορεσμένα λιπαρά και περιττή ζάχαρη αποφεύγονται, όπως και το πολύ αλάτι.

Η δίαιτα Flexitarian

Η λέξη βγαίνει από το vegetarian, δηλαδή χορτοφάγος, και την λέξη flexible, δηλαδή ελαστικός. Και είναι πρακτικά αυτό, μια ελαστική μορφή χορτοφαγίας. Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή είναι σε γενικές γραμμές χορτοφάγα, αποφεύγοντας την περιττή ζάχαρη και τα γλυκά, αλλά επιτρέποντας πού και πού κάποιο ζωικό προϊόν. Σε γενικές γραμμές, η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές, και σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά από το λιγοστό κρέας, τα οφέλη μπορούν να είναι πολύ σημαντικά. Επιπλέον, τέτοια διατροφή έχει πάρα πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, προστατεύοντας την καρδιά.

Δίαιτα Keto

Αυτή η δίαιτα είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επειδή προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει. Είναι μία αρκετά στερητική δίαιτα, που περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών. Ο σκοπός αυτού είναι να ξεκινήσει στον οργανισμό η διαδικασία της κέτωσης, όπου το καύσιμο για ενέργεια σταματά να είναι η ζάχαρη (υδατάνθρακες), αλλά τα λίπη που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός. Είναι, επίσης, δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους διαβητικούς να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για πολύ καιρό, ακριβώς επειδή είναι τόσο περιοριστική.

Δίαιτα Dukan

Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Πιέρ Ντουκάν, και έχει τέσσερις φάσεις για να χάσουμε κιλά: Είναι μια δίαιτα με πολλή πρωτεΐνη, λίγα λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες. Επιτρέπονται 68 είδη πρωτεΐνης και 32 διαφορετικά λαχανικά, και όσο περνάνε οι φάσεις, προσθέτουμε περισσότερα φαγητά που μπορούμε να φάμε. Η δίαιτα Ντουκάν φαίνεται ότι λειτουργεί αρκετά στο να χάνουμε κιλά, αλλά δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να διατηρηθεί για καιρό, και αρκετοί ειδικοί την θεωρούν μπερδεμένη. Παρ' όλα αυτά, τη βλέπουμε να κερδίζει έδαφος και να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;