Η διαιτολόγος προτείνει...

Μην υποτιμάτε τα 2-3 παραπανίσια κιλά που πήρατε τις ημέρες του Πάσχα. Σε 5 χρόνια θα μπορούσατε να έχετε πάρει 10 κιλά μόνο από την πασχαλινή περίοδο, ενώ κατά μέσο όρο, κάθε ενήλικας παίρνει 1 κιλό κάθε έτος. Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια των εορτών το 80% των ανθρώπων αυξάνει το βάρος του τουλάχιστον κατά 2 κιλά, ενώ μόλις το 20% καταφέρνει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπάρχουν δυο τρόποι αδυνατίσματος: 'Ο σωστός και ο γρήγορος'. Ο 'σωστός' βασίζεται στο Μοντέλο Αλλαγής της Διατροφικής Συμπεριφοράς, που εφαρμόζεται από επιστήμονες διαιτολόγους, και ο 'γρήγορος' σε δίαιτες ελλιπούς επιστημονικής βάσης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Η διατροφή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας και να συνοδεύεται από προσπάθεια αλλαγής της διατροφικής σας συμπεριφοράς. Οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν πως οι υποθερμιδικές δίαιτες σε συνδυασμό με αλλαγή της συμπεριφοράς, έχουν τα καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα νεαρών γυναικών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρέθηκε ότι οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες με σκοπό την απώλεια των 'αμελητέων' 2-3 κιλών σχετίζεται στατιστικά με αυξημένα ποσοστά σωματικού λίπους, ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Σημειώνετε καθημερινά τι τρώτε. Με την καταγραφή θα έχετε μια συνολική εικόνα για την ημερήσια κατανάλωση της τροφής σας.
Προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού και τις διατροφικές παρασπονδίες.


Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό. Αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς ενεργοποιεί το βασικό μεταβολικό ρυθμό και 'τακτοποιεί' κατά ένα τρόπο τα γεύματα της υπόλοιπης ημέρας.


Καθιερώστε το πιάτο φρούτου για τα γεύματά σας. Η μικρότερη μερίδα μετά την υπερκατανάλωση τροφής στη διάρκεια των γιορτών είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.


Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και εξατομικευμένη, όσον αφορά τις ποσότητες, και να περιλαμβάνει καθημερινά 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.

Το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα και από 1 φορά το κοτόπουλο και το ψάρι.
Δεν πρέπει να αποκλείσετε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τα οποία φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.


Τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, και να είναι μαγειρεμένα με μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου.
Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Οίνος ευφραίνει μεν καρδίαν, περιέχει δε μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.


Πρέπει πάντα να καταναλώνετε σαλάτα μαζί με το κυρίως γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και θα νιώσετε κορεσμό με μικρότερη ποσότητα τροφής.


Περιορίστε τα γλυκά μετά τις ημέρες του Πάσχα. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς είναι επιρρεπείς στο οπτικό ερέθισμα και τρώνε ακόμη και όταν δεν το επιθυμούν πραγματικά, διώξτε τα εναπομείναντα κουλουράκια και τσουρέκια από το σπίτι ή τοποθετείστε τα σε σημεία όπου δεν θα είναι ορατά.


Μην ξεχνάτε την άσκηση, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια των 2-3 κιλών. Υποθερμιδικές δίαιτες από μόνες τους δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλές έρευνες δείχνουν πως η επανάκτηση βάρους ξεπερνά το 40% της αρχικής απώλειας 1 χρόνο μετά το τέλος της προσπάθειας αδυνατίσματος, ενώ 8 στους 10 ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.


Να καταναλώνετε την τροφή σας αργά και μόνο όταν πεινάτε. Αφιερώστε χρόνο ώστε να απολαύσετε το φαγητό σας, το οποίο πρέπει πάντα να το τοποθετείτε σε πιάτο. Καθίστε στο τραπέζι για να φάτε και μην παρακολουθείτε τηλεόραση την ώρα του φαγητού.


Σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε κορεσμό και σηκωθείτε από το τραπέζι. Έτσι θα γλιτώσετε από τον πειρασμό του τσιμπολογήματος.
Εάν μια μέρα καταναλώσετε κάτι που το θεωρείτε διατροφικό ατόπημα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.

Μόλις νιώσετε πείνα συνεχίστε με το επόμενο γεύμα που έχετε προγραμματίσει.
Μάθετε να ελέγχετε το βάρος σας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ζυγαριά μαζί με την ισορροπημένη διατροφή είναι ο σημαντικότερος φίλος στην προσπάθεια της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους. 

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα