Το ανοσοποιητικό σύστημα υποβαθμίζεται μετά από εγχείριση τραυματισμό ή ασθένεια. Η χρόνια ασθένεια, η υποθρεψία και η γήρανση του οργανισμού συντελούν στην αύξηση του ρίσκου για λοιμώξεις και σήψη. Ο κύριος ρόλος της ανοσοδιατροφής είναι να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών λόγω φλεγμονής, να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες και να ενισχυθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού κατά της φλεγμονής.

Κατά συνέπεια σε ορισμένες κλινικές περιπτώσεις η ανοσοδιατροφή προτιμάται σε σχέση με την παρεντερική διατροφή.

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων έχει μειωθεί μέσα στην προηγούμενη δεκαετία περίπου 2 εκατομμύρια ασθενείς πλήττονται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πιο συνήθη σημεία για παρουσία λοιμώξεων είναι η ουροδόχος κύστη, η αναπνευστική οδός και το αίμα.

Στη σήψη οφείλονται οι θάνατοι 10-50% των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερευνητικά αποτελέσματα έχουν κατά καιρούς δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών και ενδεχομένως να μειώνουν τον χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο. Η εντερική διατροφή έχει αποδειχθεί χρήσιμη για την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων, τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Τα διατροφικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η αργινίνη, η γλουταμίνη, τα νουκλεοτίδια, τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Επιπροσθέτως κάποια ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και οι βιταμίνες C, A και Ε έχουν σχετιστεί με τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται η ανοσοδιατροφή είναι συνήθως οι πολυτραυματίες, όσοι έχουν σοβαρά εγκαύματα, ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ογκοπαθείς και ασθενείς με χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο.

Η ανοσοδιατροφή αν χορηγηθεί έγκαιρα σε ασθενείς με υποθρεψία μπορεί να μειώσει το χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση ότι η εντερική οδός θα είναι λειτουργική. Παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα και μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών προκειμένου να διαπιστωθεί η ανοσορυθμιστική δράση των διατροφικών συστατικών που σχετίζονται με την ανοσοδιατροφη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας