Οι γονείς των παιδιών με αλλεργίες ξέρουν λίγο-πολύ τι να κάνουν στις περιπτώσεις ανάγκης, όταν το παιδί τους δηλαδή εμφανίσει ξαφνικά αλλεργική αντίδραση. Και όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που ίσως μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας με τα συμπτώματα των αλλεργιών του.

Μία ισπανική μελέτη του 2007 έδειξε ότι τα παιδιά που έτρωγαν συχνά ψάρια και συγκεκριμένα λαχανικά (πράσινα φασόλια, ντομάτες, αγγούρι, μελιτζάνα) είχαν 40% λιγότερα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος σε σχέση με τα παιδιά που τα έτρωγαν πιο σπάνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των τροφών είναι που βοηθούν. Ας δούμε όμως ποιες τροφές πιστεύεται ότι δρουν ευεργετικά ενάντια στις αλλεργίες.

Σολομός

Το ψάρι αυτό περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο των παιδιών να υποφέρουν από κληρονομικές αλλεργίες που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Πρέπει να καταναλώνουμε 200 γραμμάρια ψαριού με ωμέγα-3 κάθε εβδομάδα. Αν το παιδί σας δεν βρίσκει τον σολομό νόστιμο, δοκιμάστε να τον σερβίρετε με νόστιμα και υγιεινά dressing, ή μέσα σε ρύζι.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, και μπορείτε πολύ εύκολα να το… κρύψετε στο φαγητό του παιδιού σας. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, και περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμινών Α και C.

Μούρα

Οι φράουλες, τα blueberries και τα βατόμουρα περιέχουν κερκετίνη, μία ουσία που πιστεύεται ότι έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες, όπως και αντιφλεγμονώδεις. Άλλες πηγές κερκετίνης είναι τα κρεμμύδια, τα μήλα, το μαύρο τσάι, και ορισμένοι ξηροί καρποί.

Πορτοκάλια

Η βιταμίνη C των πορτοκαλιών είναι γνωστή για το πώς μπορεί να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα. Οι ειδικοί, όμως, λένε πως μπορεί να σταθεροποιήσει και την κυτταρική μεμβράνη των μαστοκυττάρων, ελαττώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Νερό καρύδας ή λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μπορούν να χαλαρώσουν τον πεπτικό σωλήνα και να βοηθήσουν με τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μαγειρέψτε με αυτό το λάδι, ή δώστε στα παιδιά σας νερό καρύδας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD