Για να κατανοήσετε πώς προκαλείται η ακμή, μπορεί να σας βοηθήσει η ανάγνωση  περισσότερων σχετικά με το δέρμα: Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται με μικρές οπές που συνδέονται με σμηγματογόνους αδένες κάτω από το δέρμα. Αυτές οι τρύπες ονομάζονται πόροι. Οι σμηγματογόνοι αδένες  παράγουν ένα λιπαρό υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Οι αδένες σας στέλνουν σμήγμα μέχρι την επιφάνεια του δέρματος μέσα από ένα λεπτό κανάλι που ονομάζεται θυλάκιο.

Το λάδι απαλλάσσεται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μεταφέροντάς τα μέσα από το θύλακα μέχρι την επιφάνεια του δέρματος. Ένα λεπτό κομμάτι τρίχας επίσης μεγαλώνει μέσα από το θυλάκιο. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράσσονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το υπερβολικό έλαιο και μερικές φορές τα βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες προκαλούν τους σμηγατογόνους αδένες να παράγουν περίσσεια έλαια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους ακμής.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ακμής:

Ένα λευκό εξόγκωμα είναι ένας πόρος που φράζει και κλείνει, αλλά προεξέχει από το δέρμα. Αυτά φαίνονται σκληρά, λευκά εξογκώματα.

Ένας μαύρος πόρος είναι ένας πόρος που γίνεται φραγμένος αλλά παραμένει ανοιχτός. Αυτά εμφανίζονται ως μικροσκοπικά σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια του δέρματος.

Ένα σπυράκι είναι ένας πόρος των οποίων τα τείχη ανοίγουν, επιτρέποντας στο σμήγμα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να προχωρήσουν κάτω από το δέρμα. Αυτά εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα που μερικές φορές έχουν μια λευκή κορυφή γεμάτη με πύον (η αντίδραση του οργανισμού στα βακτήρια).

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας είναι η διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος σας πιο γρήγορα από άλλα. Όταν το σάκχαρο του αίματός σας αυξάνεται γρήγορα, προκαλεί στο σώμα την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη. Η υπερβολική ινσουλίνης στο αίμα σας μπορεί να οδηγήσει τους σμηγματογόνους αδένες σας να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, αυξάνοντας τους κινδύνους ακμής.

Μερικές τροφές που προκαλούν αύξηση στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν:

 

·         ζυμαρικά

·         άσπρο ρύζι

·         άσπρο ψωμί

·         ζάχαρη

Λόγω του γεγονότος ότι παράγουν ινσουλίνη, θεωρούνται "υψηλοί γλυκαιμικά" υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι  περιέχουν απλά σάκχαρα. Η σοκολάτα πιστεύεται επίσης ότι επιδεινώνει την ακμή, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κλινικής και Αισθητικής Δερματολογίας.

Άλλοι ερευνητές έχουν μελετήσει τις συνδέσεις μεταξύ της λεγόμενης "Δυτικής διατροφής" ή της "αμερικανικής διατροφής" και της ακμής. Αυτό το είδος διατροφής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε:

 

·         υψηλών γλυκαιμικά υδατάνθρακες

·         γαλακτοκομικά

·         Κορεσμένα λιπαρά

·         trans-λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κλινικής, Καλλυντικής και Διερευνητικής Δερματολογίας, αυτά τα είδη τροφίμων διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος που εκκρίνεται από τους αδένες. Έχει επίσης βρεθεί ότι μια δυτική διατροφή συνδέεται με μεγαλύτερη φλεγμονή, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ακμής.

Δοκιμάστε να περιορίσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας και το πρόβλημα ίσως περιοριστεί.

Επιμέλεια Κατερίνα Σπανού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο