Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο το οποίο αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ. Περνάει επίσης τη χολή στο λεπτό έντερο, για μια διαδικασία που βοηθά μέσω της κυκλοφορία του αίματος να απορροφούνται από τον οργανισμό εύκολα βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η χολή συμβάλλει στην πέψη των λιπών, αλλά η ίδια η χοληδόχος κύστη δεν είναι απαραίτητη. Όταν κάποια από αυτές τις διαδικασίες διαταραχθεί, θα μπορούσατε να αναπτύξετε διάφορα θέματα και λοιμώξεις από τη βλάβη της χοληδόχου κύστης. Συνήθως, ο πόνος από τη φλεγμονή είναι ένα σύμπτωμα από τη νόσο της χοληδόχου κύστης. Ο πόνος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς σας και άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι: σκούρα ούρα, έμετος, ναυτία, διάρροια και πυρετός.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Αλλά, μερικές φορές αυτά τα φάρμακα έχουν επικίνδυνες παρενέργειες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάρτησης. Έτσι, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσετε τον πόνο της χοληδόχου κύστης είναι φυσικά, στο σπίτι.

Ιδού 5 τρόποι για να αντιμετωπιστεί φυσιολογικά ο πόνος της χοληδόχου κύστης.

Αλλαγή στη διατροφή

Για την αντιμετώπιση του πόνου της χοληδόχου κύστης είναι σημαντικό να ακολουθήσετε δίαιτα με λιγότερα λιπαρά και περισσότερες ίνες. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη μπορεί να αυξήσει τον πόνο. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, όπως λαχανικά και φρούτα. Τα βαριά και λιπαρά τρόφιμα  είναι πιο δύσκολα αφομοιώσιμα και μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης και να αποτρέψει τις επιπλοκές. Μπορούν να προστεθούν στη διατροφή σας τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, φυλλώδη χόρτα, ξηροί καρποί, φασόλια, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως κ.λπ.

Θερμική θεραπεία

Βρέξτε μια πετσέτα με ζεστό νερό και εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή για 10 έως 15 λεπτά. Θα νιώσετε ανακούφιση από τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Μηλόξυδο

Το ακατέργαστο μηλόξυδο εμπλουτίζεται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Για την αντιμετώπιση του πόνου της χοληδόχου κύστης, διαλύστε δύο κουταλιές μηλόξυδου σε ζεστό νερό. Πιείτε αυτό το τονωτικό ρόφημα μέχρι να μειωθεί ο πόνος. Προσοχή, μην πιείτε αδιάλυτο μηλόξυδο, καθώς το οξύ μπορεί να βλάψει τα δόντια σας.

Κουρκουμάς

Ένα μπαχαρικό με αντιβακτηριακές ιδιότητες, ο κουρκουμάς, ενδείκνυται ως συμπλήρωμα σε προτεινόμενες διατροφές για πολλές περιπτώσεις. Η κουρκουμίνη  είναι γνωστή για τα αντιφλεγμονώδη και θεραπευτικά οφέλη της. Ο κουρκουμάς μπορεί να μετατραπεί σε ρόφημα για καθημερινή κατανάλωση και μερική ανακούφιση από τον πόνο, καθώς διεγείρει τη χοληδόχο κύστη για την παραγωγή χολής και επίσης βοηθά τη χοληδόχο κύστη να αδειάζει. Η πρόσθεση (αρκετού) κουρκουμά στη διατροφή σας μπορεί επίσης να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος στη χοληδόχο κύστη.

Τσάι με μέντα

Η μενθόλη που υπάρχει στο μέντα λειτουργεί ως θεραπευτικός παράγοντας και προάγει την ανακούφιση από τον πόνο. Η μενθόλη είναι αποτελεσματική όταν πρόκειται για ανακούφιση του πόνου στο στομάχι, βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τη ναυτία. Για να μειώσετε τον πόνο και να βελτιώσετε την υγεία της χοληδόχου κύστης, πίνετε τσάι μέντας μέχρι να ανακουφίσετε κάπως τον πόνο σας. Ίσως δείτε αποτελέσματα με την τακτική κατανάλωσή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία