Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν στενές σχέσεις με κάποιον που παλεύει τη νευρική ανορεξία ή βουλιμία, θέλουν να γνωρίζουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος να λένε σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, μερικές φορές ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να πει πράγματα που δεν είναι απλώς άχρηστα αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν πρόβλημα στον ασθενή.

Καθώς σκεφτόμαστε πώς αυτό που λέτε επηρεάζει το αγαπημένο σας πρόσωπο, θεωρήστε αυτές τις προτάσεις ως ένα μέρος για να αρχίσετε να σκέφτεστε τι να μην πείτε.

Γιατί απλώς δεν τρως;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι αινιγματικές ασθένειες. Είναι επίσης σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Η ιδέα ότι κάποιος αδυνατεί να θρέψει το σώμα του με αρκετό φαγητό φαίνεται παράλογη και πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να την κατανοήσουν. Είναι πολύ δελεαστικό να πούμε: "Γιατί δεν τρως;". Πολλοί άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές είναι εξαιρετικά έξυπνοι και ικανοί σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν να σκεφτούν ότι ένα λογικό επιχείρημα σαν αυτό μπορεί να "διορθώσει" την κατάσταση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύπλοκα βιολογικά, γενετικά και κοινωνικο-πολιτιστικά ζητήματα που συμβάλλουν στο να μην τρώει αυτό το άτομο. Τα άτομα με νευρική ανορεξία φοβούνται να φάνε οπότε μία τέτοια ερώτηση δε βοηθά πουθενά. Μπορεί επίσης αυτό το άτομο να νιώσει ότι φταίει και κατ’ επέκταση να ντραπεί.

Γιατί δεν σταματάς να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει εμετό;

Εάν ένα άτομο με ανορεξία ή βουλιμία προκαλεί τον εαυτό του να κάνει εμετό, πιθανόν να θέλει να σταματήσει. Το να τους ρωτάτε γιατί δεν σταματούν, χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει το ποσό της ντροπής και της ενοχής που πιθανότατα βιώνουν ήδη. Δυστυχώς, η ντροπή και η ενοχή (και άλλα αρνητικά συναισθήματα) μπορούν να προκαλέσουν μελλοντικά επεισόδια βουλιμίας και έπειτα εμετού.

Φαίνεσαι πιο υγιής από ποτέ!

Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που θα ήταν χρήσιμο να πούμε. Ωστόσο, οι ασθενείς αναφέρουν ξανά και ξανά ότι αυτό είναι ένα απίστευτα προκλητικό σχόλιο. Δυστυχώς, οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τις λέξεις. Επειδή ένα άτομο με ανορεξία (ή βουλιμία) μπορεί να χρειαστεί να κερδίσει βάρος ως μέρος της θεραπείας,τότε μία τέτοια επισήμανση μπορεί να την αντιληφθεί σαν επιβεβαίωση ότι πήρε βάρος. Έτσι, σε ένα τέτοιο μυαλό, υγιές σημαίνει λίπος.

Πώς έχασες τόσο βάρος;

Η κοινωνία μας επαινεί την απώλεια βάρους και οι άνθρωποι θέλουν συνεχώς να πληροφορούνται για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο χάσουν βάρος. Ωστόσο, αν ένα άτομο με διατροφική διαταραχή χάνει βάρος και έχει θετική ανταπόκριση από άλλους ανθρώπους σχετικά με την απώλεια βάρους, αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τις διαταραγμένες συμπεριφορές διατροφής. Είναι καλύτερο να μην σχολιάζεις καθόλου την εμφάνιση. Εστίασε σε άλλα πράγματα όπως πόσο χαρούμενος είσαι που βλέπεις τον φίλο σου να έχει καλή διάθεση. Εναλλακτικά, ρωτήστε για άλλα πράγματα, άσχετα με την εμφάνιση του ατόμου. Για παράδειγμα κάτι που αφορά τη δουλειά του.

Φαίνεσαι άρρωστος

Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν λόγια ενός ανθρώπου που ανησυχεί και ενδιαφέρεται, αλλά ο άνθρωπος που πάσχει από διατροφική διαταραχή, συχνά συγχέει το ανθυγιεινό με το λεπτό. Και το λεπτότερο είναι ο στόχος της διατροφικής διαταραχής. Γενικά, είναι καλή πολιτική να αποφεύγετε οποιαδήποτε αναφορά στο μέγεθος, το σχήμα ή το βάρος του ατόμου.

Χαίρομαι που έφαγες

Αποφύγετε να σχολιάζετε τι έχει φάει ένα άτομο με διατροφική διαταραχή, εκτός εάν αποτελεί μέρος ενός θεραπευτικού σχεδίου όπως η Οικογενειακή Θεραπεία (Maudsley). Τα άτομα με ανορεξία και βουλιμία συχνά πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι παρακολουθούν αυτά που τρώνε και κρίνονται  γι' αυτό. Σχολιάζοντας αυτό που τρώνε, επιβεβαιώνετε την διατροφική διαταραχή τους. Ακόμη και όταν μια οικογένεια χρησιμοποιεί μια προσέγγιση FBT, οι στόχοι κατανάλωσης φαγητού συνήθως δεν επιτυγχάνονται, διότι τέτοια σχόλια αυξάνουν την ενοχή του ασθενούς.

Δεν πρέπει να φάω αυτό το γλυκό / αυτό το φόρεμα με κάνει να φαίνομαι χοντρός/ή; / αισθάνομαι χοντρός/ή σήμερα

Πολλοί άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές παρατηρούν πολλές λεπτομέρειες του τι οι άνθρωποι γύρω τους τρώνε, πόσο ζυγίζουν και πώς φαίνονται στα ρούχα τους. Σχολιάζοντας αρνητικά το σώμα σας μπορεί να κάνει ένα άτομο με ανορεξία ή βουλιμία ακόμη πιο επικεντρωμένο σε θέματα βάρους και τροφίμων. Αντ' αυτού, εξετάστε τη σχέση σας με το φαγητό και το βάρος. Επικεντρωθείτε στην αποδοχή του εαυτού σας, όπως είστε. Το να είστε θετικός άνθρωπος σχετικά με το σώμα είναι χρήσιμο σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους