Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενέργεια, ενώ μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι μέχρι την κατανάλωση του μεσημεριανού γεύματος. Το πρωινό, μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Πολύ συχνά όμως, η πίεση του χρόνου ή η άρνηση των παιδιών για πρωινό οδηγεί στη μη κατανάλωση αυτού του πρώτου και σημαντικού γεύματος της ημέρας.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους, ενώ άτομα που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, εκείνοι που το παραλείπουν, φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και έχουν μια τάση να τρώνε περισσότερο φαγητό σε κάθε γεύμα. Το πρωινό γεύμα όμως, είναι πολύ σημαντικό να το υιοθετήσουμε από τα πρώτα στάδια της ζωής μας. Έτσι τα παιδιά είναι βασικό να καταναλώνουν το πρωινό γεύμα αφού αυτό θα τα γεμίσει με ενέργεια και θα τα κάνει να είναι πιο συγκεντρωμένα στην τάξη.

Πώς όμως μπορούμε να πείσουμε το παιδί μας να καταναλώσει πρωινό όταν αυτό το αρνείται;

Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι διασκεδαστικό, απολαυστικό και με εναλλαγές. Τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να τρώνε πρωινό είναι πιθανόν να γκρινιάξουν, για αυτό οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να το κάνουν διασκεδαστικό.

Είναι βασικό να κάθεται όλη η οικογένεια και να τρώει πρωινό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι γονείς είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους και πολύ συχνά τους αντιγράφουν. Αν είστε διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο ωραία για τα παιδιά. Αν είστε στο σπίτι μπορείτε να στρώσετε ένα ωραίο χαρούμενο τραπεζομάντιλο και να καθίσετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι.

Η τηλεόραση και τα κινητά, καλό θα είναι να απουσιάζουν από το γεύμα, έτσι ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι το πρωινό είναι σημαντικό γεύμα και του δίνετε την ανάλογη αξία. Συνεπώς, ένα γάλα μπροστά στην τηλεόραση ή ένας καφές στα πεταχτά, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο tablet δεν είναι η λύση της υιοθέτησης του πρωινού γεύματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ένα ποτήρι γάλα ή μια κούπα καφές δεν είναι γεύμα. Καθίστε στο τραπέζι, μιλήστε, επικοινωνήστε και προγραμματίστε την ημέρα σας, επιλέγοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Επίσης, ένα άλλο θέμα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το παιδί θα πρέπει να είναι χαλαρό και να έχει χρόνο μπροστά του για να καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Για να μην το κυνηγάει λοιπόν ο χρόνος, μπορεί το παιδί να ξυπνάει λίγο νωρίτερα, ώστε πραγματικά να απολαύσει το πρωινό του.

Είναι όμορφο, δημιουργικό και έχει αποδειχτεί ότι η συμμετοχή στη διαδικασία ετοιμασίας του πρωινού, όπως και των άλλων γευμάτων, φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες κάποιου να το καταναλώσει. Έτσι, ετοιμάστε το πρωινό μαζί με το παιδί σας.

Η κατανάλωση πρωινού πρέπει να γίνει σταδιακά. Ένα παιδί που δεν τρώει πρωινό δεν μπορεί ξαφνικά να φάει και 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης και 1 ποτήρι γάλα και 1 φρούτο. Θα ξεκινήσει προφανώς με ένα από αυτά και ίσως σε μικρότερη ποσότητα. Δώστε του χρόνο μέχρι να το συνηθίσει και μην το πιέζετε, γιατί πολλές φορές με την πίεση υπάρχει αντίδραση.

Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι ένα «βαρετό» γεύμα, όπου κάθε μέρα τα παιδιά θα τρώνε τα ίδια και τα ίδια. Οι επιλογές για ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό είναι πολλές: γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φυσικός χυμός, σπιτικό κέικ, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, τοστ με τυρί και γαλοπούλα, γιαούρτι με φρούτα- και φυσικά μπορούν κάθε μέρα να τρώνε και κάτι διαφορετικό.

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips και ωθήστε το παιδί σας να καταναλώσει ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;