Το όνομά τους είναι αρκετά περίεργο: πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Το ενδιαφέρον είναι ότι δύο από αυτά περιέχονται στο μητρικό γάλα και όπως δείχνουν οι έρευνες των επιστημόνων, αποτελούν τα "κλειδιά" για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Πρόκειται για το αραχιδονικό (ΑΑ) και το εικοσιδυοεξενικό οξύ (DHA), τα οποία έχει φανεί ότι συντελούν στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά στη διαφοροποίηση των κυττάρων, αλλά και στη δημιουργία των νευρικών συνάψεων του φλοιού του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Η σημασία τους είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τα πρόωρα νεογνά, διότι η ταχεία ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, συντελείται το τελευταίο 3μηνο της κύησης και το πρώτο 3μηνο της ζωής.
Μάλιστα, τα ΑΑ και DHA φαίνεται πως σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική ικανότητα. Πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έδειξε ότι άτομα, που στη βρεφική τους είχαν θηλάσει για 9 μήνες, είχαν 6 μονάδες μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), σε σύγκριση με άτομα, που είχαν θηλάσει για ένα μήνα!

Σήμερα, πλέον, υπάρχουν διαθέσιμα βρεφικά γάλατα, που περιέχουν τα δύο πολύτιμα οξέα. Και οι έρευνες δείχνουν ότι τα γάλατα με ΑΑ και DHA βοηθούν όπως το μητρικό γάλα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν βρέφη, έδειξε ότι εκείνα που τρέφονταν με γάλα, που περιείχε τα AA και DHA, είχαν δείκτη νοητικής ανάπτυξης 7 μονάδες υψηλότερο, σε σύγκριση με τα βρέφη, που έπαιρναν γάλα, που δεν περιείχε τα δύο πολύτιμα οξέα. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι τα βρέφη, που λαμβάνουν γάλα με ΑΑ και DHA έχουν μεγαλύτερη οπτική οξύτητα στη διάρκεια του 1ου χρόνου της ζωής τους, σε σχέση με εκείνα, που παίρνουν γάλα χωρίς τα δύο οξέα.
Εκτός από το μητρικό γάλα, άλλες φυσικές πηγές, που περιέχουν τα ΑΑ και DHA, είναι τα έλαια των ψαριών, τα λιπίδια του αυγού και τα φυτικά έλαια. Τα έλαια των ψαριών περιέχουν αρκετή ποσότητα DHA, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα ΑΑ. Τα λιπίδια του αυγού έχουν τη μορφή φωσφολιπιδίων και όχι τριγλυκεριδίων, όπως στο μητρικό γάλα, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Η καλύτερη πηγή είναι τα αγνά φυτικά έλαια, που περιέχουν ιδανική αναλογία των δύο οξέων και έχουν τη μορφή τριγλυκεριδίων, όπως στο μητρικό γάλα.

Συμπερασματικά, το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο, προσφέροντας πολλά οφέλη, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Ανάμεσα στα άλλα, προστατεύει το βρέφος από οξεία και μέση ωτίτιδα, διάρροια, μηνιγγίτιδα, διαβήτη και παχυσαρκία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην νοητική ανάπτυξη. Όταν όμως η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, υπάρχουν πλέον γάλατα, που προσεγγίζουν όσο ποτέ άλλοτε τη φυσική σύνθεση του μητρικού γάλακτος, αφού περιέχουν τα δύο πολύτιμα οξέα ΑΑ και DHA. Τέλος, το ποιοτικότερο βρεφικό γάλα είναι εκείνο, που ως πηγές για τον εμπλουτισμό του με ΑΑ και DHA, χρησιμοποιούνται τα αγνά φυτικά έλαια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου