Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, ας δούμε ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που 'αγαπούν' τα μάτια μας, ώστε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο:

  • Βιταμίνη Α: Απαραίτητο συστατικό για την υγεία των ματιών
    Πηγές: συκώτι, αυγά, μπρόκολο και σπανάκι.
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Ορισμένες, όπως η Β6, το φυλλικό οξύ και η Β12, εμποδίζουν την εκδήλωση βλαβών στα μάτια.
    Πηγές: Πατάτα, μπανάνα, φακές, φασόλια, μανιτάρια, τόνος, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί- η Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κυρίως κόκκινο κρέας, συκώτι.
  • ω-3 λιπαρά: Προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνουν τις πιθανότητες εκφυλιστικών νοσημάτων του οφθαλμού.
    Πλούσιες πηγές: λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλα
    Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά: μαλακές μαργαρίνες, λειτουργικοί χυμοί με ω3 από ιχθυέλαια.
  • Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: Αντιοξειδωτικές ουσίες με γνωστή και αποδεδειγμένη ευεργετική δράση για την καλή υγεία των ματιών. Βελτιώνουν την όραση και επιβραδύνουν την εξέλιξη στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
    Πηγές: πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι κ.α..
    Η λουτεΐνη προστίθεται συχνά σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας