Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση καρκίνου στο μαστό. Ενώ η βελτίωση της διατροφής μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο γενικά του καρκίνου, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.

Ακόμα και με υγιεινή διατροφή χρειάζεστε τακτικές εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι παρακάτω τροφές μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ρόκα, σπανάκι, Kale, είναι μερικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια, τα οποία  περιέχουν βήτα καροτίνη, λουτείνη και ζεαξανθίνη, των οποίων υψηλότερα επίπεδα στο αίμα συνδέονται με μείωση του κινδύνου.

Ανάλυση 8 ερευνών σε 7.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα.

Έρευνα σε 32.000 γυναίκες συνέδεσε υψηλότερα επίπεδα ολικών καροτενοειδών στο αίμα με μείωση του κινδύνου κατά 18-28%, καθώς και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου.

Έρευνα αποκάλυψε ότι υψηλή πρόσληψη φιλικού οξέος που βρίσκεται σε αυτά μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο μαστού.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και lime, περιέχουν ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από τον καρκίνο μαστού, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη C, και καροτενοειδή όπως η β-κρυπτοξανθίνη, καθώς και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως κερσετίνη και ναριγκενίνη.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις  και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Ερευνητές συνδέουν τα εσπεριδοειδή με μειωμένο κίνδυνο για πολλούς καρκίνους, όπως του μαστού. Επισκόπηση 6 ερευνών σε 8.000 ανθρώπους συνέδεσε την πρόσληψη εσπεριδοειδών με μείωση 10% στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι γνωστά για τις ωφέλιμες ιδιότητ΄ρς τους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν, το σελήνιο και τα αντιοξειδωτικά σαν την κανθαξανθίνη, μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Μεγάλη ανάλυση 26 ερευνών σε 883.000 γυναίκες ανακάλυψε ότι όσοι είχαν την υψηλότερο πρόσληψη πηγών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά είχαν έως 14% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα.

Άλλες έρευνες ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα.

Η εξισορρόπηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τα ωμέγα-6  με την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών και λιγότερο εκλεπτυσμένων ελαίων και κατεργασμένων τροφών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Μούρα

Η τακτική κατανάλωση μούρων μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, όπως του μαστού.

Αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα-φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες- φάνηκε να προστατεύουν από κυτταρική βλάβη καθώς και την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.

Έρευνα σε 75.929 γυναίκες, συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη-ιδιαίτερα βατόμουρων- με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αρνητικό σε οιστρογόνα.

Τρόφιμα ζύμωσης

Ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το sauerkraut, περιέχουν προβιοτικά και άλλες ουσίες που ενδεχομένως προστατεύουν από τον καρκίνο στο μαστό.

Επισκόπηση 27 ερευνών συνέδεσε τα γαλακτοκομικά ζύμωσης, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε δυτικό και ασιατικό πληθυσμό.

Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η προστατευτική δράση συνδέεται με ενισχυτικές επιδράσεις ορισμένων προβιοτικών στο ανοσοποιητικό.

Λαχανικά του γένους Άλλιον 

Σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο περιέχουν θρεπτικές ουσίες όπως organosulfur, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, που μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνα σε 660 γυναίκες στο Puerto Rico, συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη σκόρδου και κρεμμυδιών με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Έρευνα σε 285 γυναίκες ανακάλυψε ότι υψηλή πρόσληψη σκόρδου και πράσου μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει. Ωστόσο παρατήρησε θετική σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης μαγειρεμένων κρεμμυδιών και καρκίνου στο μαστό.

Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα στα κρεμμύδια και στην υγεία του μαστού.

Ροδάκινα, μήλα και αχλάδια

Φρούτα, ιδιαίτερα ροδάκινα, μήλα και αχλάδια, έχει φανεί πως προστατεύουν από τον καρκίνο στο μαστό.

Έρευνα σε 75.929 γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες ροδάκινα την εβδομάδα είχαν έως 41% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Έρευνα στο εργαστήριο απεκάλυψε ότι αντιοξειδωτικά -πολυφαινόλες -των ροδάκινων καταστέλλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση κυτταρικής γραμμής καρκίνου στο μαστό.

Έρευνα σε 272.098 γυναίκες, συνέδεσε την πρόσληψη μήλων και αχλαδιών με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Σταυρανθή λαχανικά

Λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, μπορούν ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Περιέχουν γλυκοσινοειδή, ουσίες που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε μόρια που ονομάζονται ισοθειοκυανάτες,  Έχουν αντικαρκινική δυναμική.

Έρευνα σε 1.493 γυναίκες, συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Φασόλια

Περιέχουν ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά η μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από καρκίνο στο μαστό.

Έρευνα σε 2.571 γυναίκες ανακάλυψε ότι η μεγάλη πρόσληψη μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό έως 20% σε σχέση με τη χαμηλή πρόσληψη.

Σε έρευνα που έγινε σε 1.260 γυναίκες στη Νιγηρία, όσες είχαν  τη μεγαλύτερη πρόσληψη φασολιών εμφάνιζαν έως 28% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με όσες είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Βότανα και μπαχαρικά

Βότανα όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, κάρι και τζίντζερ, περιέχουν φυτικά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο στο μαστό. Περιλαμβάνονται βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά πολυφαινολών.

Η ρίγανη, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει δείχνει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι γραμμών κυττάρων επιθετικού καρκίνου στο μαστό.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης δείξει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες όπως η απιγενίνη, φλαβονοειδές που περιλαμβάνεται στο μαϊντανό.

Και άλλα βότανα και καρυκεύματα έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι καλή ιδέα να περιλάβετε ευρεία ποικιλία στη διατροφή σας.