Πολλές από τις παθήσεις που βλάπτουν τους πνεύμονες σχετίζονται με φλεγμονές στην περιοχή. Συνεπώς, ένας τρόπος για να φροντίζουμε οι πνεύμονές μας να είναι σε καλή κατάσταση είναι να καταναλώνουμε τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, και συγκεκριμένα την κερκετίνη, που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κερκετίνη είναι που δρα και ως χρωστική, και δίνει στα μήλα (και στα κόκκινα κρεμμύδια, όπως και στο κόκκινο κρασί) το υπέροχο χρώμα τους.

Παντζάρια

Περιέχουν ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Επιπλέον, είναι γεμάτα πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Πράσινο τσάι

Μια κούπα πράσινο τσάι, εκτός του ότι μας ηρεμεί, μάς προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Μερικοί γιατροί, μάλιστα, πιστεύουν πως το πράσινο τσάι ωφελεί και στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όπως το σπανάκι και η λαχανίδα. Περιέχουν τεράστιες δόσεις καροτενοειδών, βιταμινών Α, C, Ε και Κ, αλλά και σιδήρου, καλίου και ασβεστίου. Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα δρουν συνεργατικά για να ωφελήσουν τον οργανισμό μας, μαζί και τους πνεύμονες.

Άλιπη πρωτεΐνη

Δηλαδή, η πρωτεΐνη που θα βρούμε στα πουλερικά και στα ψάρια, όπως και κάθε είδος φυτικής πρωτεΐνης - όπως αυτή που βρίσκουμε στα φασόλια και στις φακές. Η πρωτεΐνη, σε συνεργασία με ορισμένα ιχνοστοιχεία, ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που με την σειρά της φροντίζει για την καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Χυμός πορτοκάλι

Λόγω της τεράστιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, αλλά και σε φλαβονοειδή. Ψάξτε όμως για χυμούς πορτοκαλιού που είναι 100% φυσικοί και δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Καυτερές πιπεριές

Όχι, δεν ανοίγει μόνο η μύτη μας όταν φάμε κάτι πολύ καυτερό. Και τα πνευμόνια μας ωφελούνται. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά το αληθινό τους όφελος έρχεται από την καψαϊκίνη, την ουσία που τις κάνει τόσο καυτερές. Αν μπορείτε σιγά-σιγά να μάθετε να αγαπάτε τα καυτερά φαγητά, ο οργανισμός σας θα σάς ευχαριστεί.

Κολοκύθα

Τώρα που είναι και η εποχή της, μην ξεχάσετε να φτιάξετε μια βελουτέ σούπα με κολοκύθα. Είναι από τις πιο πλούσιες πηγές καροτενοειδών, και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ντομάτες

Περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα μαγειρεύεται. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Από τους πιο δυνατούς συμμάχους της υγείας μας, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη, η κινόα και η σίκαλη προσφέρουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων που έχει ανάγκη ο οργανισμός και οι πνεύμονές μας, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]