Ο σακχαρομύκητας boulardii (Saccharomyces boulardii) αποτελεί ένα ξεχωριστό στέλεχος μυκήτων που απομονώθηκε πρώτη φορά από τα τροπικά φρούτα lychee και mangosteen το 1923. Ο συγκεκριμένος σακχαρομύκητας εκδηλώνει έντονη αντιτοξινική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι γνωστός για την ιδιότητά του να ενισχύει τη φυσική άμυνα του λεπτού και του παχέος εντέρου ενάντια σε παθογόνα βακτήρια και να διατηρεί και να αποκαθιστά τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

Λόγω αυτής του της δράσης, ο S. boulardii κατατάσσεται στην κατηγορία των προβιοτικών και χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά και εφήβους προληπτικά και θεραπευτικά σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών και κυριότερα διάρροιας.

Ο τρόπος που μπορούμε να τον προσλάβουμε είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, στα οποία συνήθως συνυπάρχει και με άλλα είδη προβιοτικών, με σκοπό την ακόμη πιο αποτελεσματική αποκατάσταση του εντερικού περιβάλλοντος του χρήστη.

Χρήσεις του σακχαρομήκυτα boulardii

Οξεία διάρροια

Φαίνεται ότι η χορήγηση του S. Boulardii σε παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα κυρίως όσον αφορά στην εξομάλυνση της κινητικότητας του εντέρου. Αντίστοιχα θετική φαίνεται πως είναι και η αποτελεσματικότητά του σε ενήλικες.

Υποτροπιάζουσα μόλυνση από Clostridium difficile

Η χορήγηση S. boulardii σε συνδυασμό με αντιβιοτικά (βανκομυκίνη ή μετρονιδαζόλη) μπορεί να μειώσει τη μόλυνση.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η λήψη S. Boulardii από ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και τάση για διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Άτομα που εμφανίζουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη S. Boulardii, καθώς ο σακχαρομύκητας μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στην επιδείνωση της νόσου του Crohn σε ασθενείς που βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης της νόσου, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και σε περιπτώσεις ασθενών με ήπιας μορφής ελκώδη κολίτιδα.

Διάρροια των ταξιδιωτών

Έχει φανεί ότι η έναρξη της λήψης S. Boulardii λίγες ημέρες πριν την έναρξη ενός ταξιδιού μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση διάρροιας των ταξιδιωτών (φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει βασικό ρόλο και ο προορισμός).

Διάρροια που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το S. Boulardii είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως προφυλακτικό μέσο ενάντια στη διάρροια που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών σε ενήλικες, ενώ πολλά υποσχόμενα είναι και τα αποτελέσματα σε παιδιά.

Ασφάλεια χρήσης

Το S. Boulardii δεν εμφανίζει συστηματική δράση, καθώς εκτιμάται ότι σε υγιή άτομα δεν απορροφάται από το σώμα εκδηλώνοντας τη δράση του τοπικά στον γαστρεντερικό σωλήνα, συνεπώς δεν επιδρά σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Ωστόσο, η χρήση του συστήνεται να αποφεύγεται σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία ή υπερευαισθησία στη μαγιά, στο S. Boulardii ή σε κάποιο άλλο είδος της οικογένειας των σακχαρομυκήτων.

Πηγές:
nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα