Στις 2 Ιουνίου 2011 η πρώτη κυρία της Αμερικής, η Μισέλ Ομπάμα, ανακοίνωσε την αλλαγή της διατροφικής πυραμίδας (η οποία υπάρχει στο προσκήνιο από το 1992) σε πιάτο. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που είναι μέρος της ευρύτερης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.

Το πιάτο βασίζεται στις διατροφικές συστάσεις προς τους Αμερικανούς που δημοσιεύτηκαν το 2010 και έχει σαν στόχο να υπενθυμίζει στον κόσμο να τρώει υγιεινά και να κάνει καλύτερες επιλογές στη διατροφή του. Η έμφαση της νέας προσέγγισης δίνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά.

Επίσης, σημαντικό κομμάτι της καμπάνιας είναι να γίνει κατανοητό το μήνυμα από τους γονείς, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η διατροφή της νέας γενιάς.

Η μορφή του πιάτου θεωρήθηκε πολύ πιο οικεία και οπτικά περισσότερο εύληπτη σε σχέση με τη διατροφική πυραμίδα, την οποία συχνά το ευρύ κοινό έβρισκε πολύπλοκη και δυσνόητη. Το πιάτο δίνει μια απλή οπτική εικόνα - μήνυμα σχετικά με την αναλογία της κάθε ομάδας τροφίμων στην καθημερινή διατροφή.

Τα μηνύματα κλειδιά της νέας αυτής καμπάνιας είναι:

  • Απολαύστε το φαγητό σας, αλλά με μέτρο.
  • Αποφεύγετε τις μεγάλες μερίδες.
  • Γεμίζετε το μισό σας πιάτο με φρούτα και λαχανικά.
  • Τουλάχιστον τα μισά δημητριακά που καταναλώνετε να είναι ολικής άλεσης.
  • Καταναλώνετε άπαχο γάλα ή γάλα με χαμηλά λιπαρά.
  • Συγκρίνετε συσκευασμένα τρόφιμα όπως οι έτοιμες σούπες, το ψωμί και τα κατεψυγμένα γεύματα, και διαλέγετε εκείνα με το λιγότερο αλάτι.
  • Πίνετε νερό αντί για αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη.

Το πιάτο στοχεύει λοιπόν στο να ενθαρρύνει συνήθειες που προάγουν μια ισορροπημένη διατροφή. Πρόκειται για ένα εύχρηστο, πρακτικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους καταναλωτές, τους επιστήμονες υγείας και τους γονείς να εκπαιδευτούν και να κάνουν τρόπο ζωής την ισορροπημένη διατροφή.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε σημεία όπου το κοινό παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης και ο περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό σχετικά με το νέο διατροφικό πιάτο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.choosemyplate.gov/.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;