Οι συσκευασίες αρκετών τροφίμων πλέον αναφέρουν την έκφραση 'μερικώς υδρογονωμένα λίπη'. Λίγοι, όμως γνωρίζουν πως πίσω από τη δυσνόητη αυτή λέξη κρύβονται τα τρανς λιπαρά.

Τι είναι και πού βρίσκονται;

Τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια μορφή λιπαρών που συναντάμε μόνο σε τρόφιμα και προκύπτουν κατά την επεξεργασία ελαίων για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, γλυκά, προτηγανισμένα προϊόντα και αλμυρά σνακς όπως γαριδάκια.

Πόσο ύποπτα είναι; Το αρνητικό στην υπόθεση των τρανς λιπαρών είναι πως μοιάζουν πολύ με τα κορεσμένα λίπη, ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε τέτοιου είδους λιπαρά έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της καρδιάς, εφόσον αυξάνουν την LDL, 'κακή' χοληστερόλη και μειώνουν την HDL-'καλή' χοληστερόλη.

Πόσα τρανς λιπαρά επιτρέπεται να καταναλώνουμε;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σαφής οδηγία στην Ευρώπη για το ποια είναι η μέση πρόσληψη λιπαρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνουν πως η ποσότητα τρανς λιπαρών που καταναλώνουμε ημερησίως δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-2% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), με γνωμοδότηση το 2010, επισημαίνει πως θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τρανς λιπαρά, εφόσον δεν είναι απαραίτητα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής.

Στη χώρα μας, πλέον, πολλές εταιρείες τροφίμων έχουν καταφέρει να μειώσουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε υδρογονωμένα λίπη ή και να απαλλάξουν πλήρως τα προϊόντα τους από αυτά (π.χ. μαλακές μαργαρίνες, μπισκότα και κράκερ συγκεκριμένων εταιριών) και να προσαρμοστούν στις οδηγίες της ΕΕ αναγράφοντάς την περιεκτικότητά των προϊόντων σε τρανς λιπαρά στις ετικέτες τους.

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ως καταναλωτές έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, τις ετικέτες τροφίμων.
Στις ετικέτες τροφίμων τα τρανς λιπαρά αναγράφονται ως 'υδρογονωμένα λίπη' ή 'μερικώς υδρογονωμένα λίπη'.

Αν και γραμμένα με πολύ μικρά γράμματα, πλέον, όλες οι συσκευασίες αναφέρουν την παρουσία τρανς λιπαρών, είτε στον πίνακα κάτω από τη διατροφική αξία ή στα συστατικά των τροφίμων.

Όταν μάλιστα αναγράφονται στα συστατικά, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ποσότητά τους ανάλογα με τη σειρά στην οποία αναγράφονται. Πρώτα αναγράφονται τα συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο.

Ψυχραιμία, λοιπόν, και καλή ανάγνωση!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο