Η διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, που θα επηρεάσει τις επιδόσεις μας στην ελεύθερη κατάδυση. Ειδικές δίαιτες και προγράμματα προπόνησης θα μας φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πάντα βέβαια με την βοήθεια προπονητών και γιατρών.

Σε διαφορετικά άτομα, απαιτούνται διαφορετικά προγράμματα διατροφής ανάλογα με τον οργανισμό. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικούς πάνω στο θέμα, για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε και να μην θέσουμε σε κίνδυνο την προσωπική μας υγεία.

Καλό είναι να γνωρίζουμε τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποδώσει καλύτερα, όχι μόνο υποβρυχίως αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στο κτίσιμο των μυών.

Θα τις βρούμε στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια, στα αυγά, στο γάλα, στα σιτηρά και στα φασόλια.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

Αυτοί υπάρχουν στο ψωμί, στα δημητριακά, στα λαχανικά και στα φρούτα.

Βιταμίνες

Αυτές θα μας τονώσουν. Πολύ καλή πηγή βιταμινών αποτελούν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Λίπη

Τα λίπη είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία των μυών.

Η κατανάλωσή τους, όμως, πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι εξίσου σημαντικά για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Αυτά υπάρχουν στα φρούτα, στο τυρί και στο γάλα.

Πριν την κατάδυση

Το προηγούμενο βράδυ πρέπει να φάμε νωρίς και ελαφριά, έτσι ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να χωνέψει σωστά.

Λίγες βραστές πατάτες ή μακαρόνια χωρίς περιττές σάλτσες και τυριά είναι ότι πρέπει. Το πρωί αποφεύγουμε τον καφέ και το τσάι, γιατί προκαλούν διούρηση και επομένως απώλεια θερμοκρασίας. Μια - δυο φρυγανιές με μέλι και λίγοι ξηροί καρποί θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια, για να αντεπεξέλθουμε στο ψάρεμά μας.

Κατά την διάρκεια μιας μακρόχρονης βουτιάς και εφόσον είναι εφικτό, καλό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα για λίγη ξεκούραση και να δώσουμε στον οργανισμό μας ενέργεια για την συνέχεια, τρώγοντας ένα πορτοκάλι, πίνοντας νερό ή ένα χυμό