Πρέπει να προσέχετε τι βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς το λάθος φαγητό, δοχείο ή κούπα θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας, με το να σας εκθέσει σε επιβλαβείς χημικές ουσίες ή ακόμη και να πάρει φωτιά. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Βραστά αυγά

Αν προσπαθήσετε να βράσετε αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων, είναι πιθανό να καταλήξετε είτε με καμένα χέρια, είτε με καμένο φούρνο μικροκυμάτων. Η ταχεία θερμότητα από τα μικροκύματα δημιουργεί πολύ ατμό στο αυγό, το οποίο μοιραία θα σπάσει.

Κρέας

Τα κατεψυγμένα κομμάτια κρέατος είναι δύσκολο να αποψυχθούν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων: Οι λεπτότερες άκρες αρχίζουν να μαγειρεύονται, ενώ τα παχύτερο σημεία παραμένουν κατεψυγμένα. Ειδικά αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν περιστρέφει φαγητό κατά το μαγείρεμα, τότε θα γίνεται άνιση κατανομή της θερμότητας, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αυξηθούν. Ο ασφαλέστερος τρόπος να ξεπαγώσετε το κρέας είναι να το ξεπαγώσετε τη νύχτα στο ψυγείο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς για την ασφάλεια τροφίμων στο τμήμα επιστήμης των τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Μητρικό γάλα

Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να καταστρέψει μερικές πρωτεΐνες που ενισχύουν την ανοσοποίηση του μητρικού γάλακτος, ιδιαίτερα σε υψηλή ισχύ. Ένα καλύτερο στοίχημα: Αντ’ αυτού ζεστάνετε μία κούπα με νερό, στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα μπουκάλι γάλακτος μέσα, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλαστικά δοχεία

Ξέρετε ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά το κάνετε ακόμα. Πολλά πλαστικά περιέχουν χημικές ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα (BPA) και μπορούν να διεισδύσουν στο φαγητό σας όταν θερμαίνεται το πλαστικό. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπουκάλια για μωρά, polybag και δοχεία) εξέτασαν χημικά που λειτουργούσαν ως οιστρογόνα μετά από έκθεσή τους σε μικροκύματα, ή τοποθέτηση τους σε πλυντήριο πιάτων ή ακόμα και με εμβύθιση σε νερό. Ακόμη και τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς ΒΡΑ" απελευθερώνουν χημικά οιστρογόνα. Καλύτερα να είστε ασφαλείς και να ζεστάνετε το δείπνο σας απευθείας πάνω σε ένα πιάτο.

Δοχεία από στυροπρίονο

Ως τύπος πλαστικού, το στυροπρίονο μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας όταν θερμαίνεται. Τοποθετήστε το φαγητό σε ένα γυάλινο πιάτο που καλύπτεται με χαρτοπετσέτα.

Ορισμένα πιάτα

Κρατήστε μακριά τα πιάτα για τα οποία δεν είστε σίγουροι ότι περιέχουν μέταλλο, από το φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη και αν η μεταλλική περικοπή είναι μικροσκοπική, μπορεί να υπάρξει αντίδραση στο φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με το USDA. Αν χρησιμοποιείτε πολύ τον φούρνο μικροκυμάτων, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε πιάτα με απλά χρώματα για χρήση μόνο σε φούρνο μικροκυμάτων.

Αυτή η κούπα που έχετε εδώ και χρόνια

Ορισμένες κούπες που φτιάχτηκαν πριν από τη δεκαετία του 1960, ήταν γυαλισμένες με υλικά που θα μπορούσαν να εκπέμπουν ακτινοβολία και ενδέχεται να περιέχουν μόλυβδο και άλλα επιβλαβή βαρέα μέταλλα. Αυτή κούπα που βρήκατε στο ντουλάπι της γιαγιάς σας μάλλον δεν κάνει για φούρνο μικροκυμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα