Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας. Τη χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε, να έχουμε ενέργεια, να χτίσουμε τους μυς μας και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση τους, να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας τα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. "Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών που βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί κανονικά», λέει ο Kaleigh McMordie, διαιτολόγος διατροφολόγος.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά αυτά τα αμινοξέα; Ο McMordie δίνει ένα γρήγορο μάθημα βιολογίας. Υπάρχουν ορισμένα αμινοξέα που μπορεί να συνθέσει το σώμα, αλλά άλλα, που ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα, πρέπει να τα πάρουμε από τη διατροφή μας. Οι πηγές ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά, περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Οι περισσότερες πηγές πρωτεϊνών με βάση τα φυτά δεν έχουν το πλήρες συμπλήρωμα αμινοξέων με τα απαραίτητα ποσά (υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως η σόγια). "Γι' αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε μια ποικιλία πηγών πρωτεϊνών ‘ωστε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ειδικά για χορτοφάγους", λέει ο McMordie

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν καθορίζετε πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε καθημερινά. Για παράδειγμα, πρέπει να λάβετε υπόψη πόσο συχνά γυμνάζεστε ή πώς λειτουργεί η πέψη του οργανισμού σας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές. "Η ΣΗΠ πρωτεΐνης για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες είναι περίπου 50 έως 62 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτό συνήθως αποτρέπει τυχόν ελλείψεις πρωτεϊνών », λέει ο McMordie.

Αν και αυτό είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, ο Ken Immer σημειώνει. "Τις περισσότερες φορές, ακούμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεϊνών, ανεξαρτήτως φύλου ή βάρους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό επειδή η σωστή δόση είναι στενά συνδεδεμένη με τις συνολικές σας ανάγκες σε θερμίδες, και όχι απλά ένας αυθαίρετος αριθμός", λέει. "Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συστάσεων όσον αφορά το ιδανικό ποσοστό θερμίδων από πρωτεΐνες. Το δέκα τοις εκατό είναι το ελάχιστο".

Σημάδια ότι παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεστε

Έχετε νεύρα

Ίσως παρατηρήσατε ότι τώρα τελευταία τσακώνεστε με τον σύντροφό σας πριν τον ύπνο ή ανησυχείτε για κάποια εξέλιξη στη δουλειά σας. Εάν συνεχίζετε να έχετε τόσα νεύρα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών σας. «Όταν τρώμε υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών, δεν τρώμε αρκετούς υδατάνθρακες, όπως συμβαίνει σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή υψηλών πρωτεϊνών. Και οι εγκέφαλοί μας χρειάζονται πραγματικά τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες", λέει ο Immer.

Η εύκολη λύση: Προσθέστε περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Δεν υπάρχει λόγος να παραγγείλετε πίτσα για να φτιάξει η διάθεσή σας. Αντ' αυτού, φάτε πολύπλοκους υδατάνθρακες όπως φρούτα, γιαούρτι, καστανό ρύζι και πλιγούρι ολικής αλέσεως.

Αισθάνεστε ότι δεν λειτουργεί ο εγκέφαλός σας

Υπάρχει περίπτωση η υπνηλία να οφείλεται στην ποσότητα πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σύστημά σας. "Η υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών μπορεί να σας προκαλέσει το λεγόμενο brain fog, καθώς το έλλειμμα σακχάρου στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει την συρρίκνωση του" εξηγεί ο Immer. Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης σημαίνει ότι ίσως αντικαθιστάτε τους υδατάνθρακες. Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή, όπως λέει ο McMordie, "οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και χωρίς αυτούς, θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε".

Παίρνετε κιλά

Είναι αλήθεια ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σας, αλλά αν το παρακάνετε θα πάτε στην απέναντι όχθη. "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τρώτε περίσσεια ζωικών πρωτεϊνών. Το κρέας συχνά έχει επιπλέον λίπος άρα και θερμίδες. Και πολλά πρωτεϊνικά σέικ περιέχουν ζάχαρη για καλύτερη γεύση", λέει ο McMordie. "Με την πάροδο του χρόνου, πάρα πολλές θερμίδες, ανεξάρτητα από την πηγή (λίπος, ζάχαρη ή πρωτεΐνες) θα προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Πέψη

Αν έχετε σωστό κύκλο πέψης θα αισθάνεστε πιο υγιείς συνολικά και θα ελαχιστοποιήσετε τυχόν προβλήματα του στομάχου. Ωστόσο, εάν η πρόσληψη πρωτεϊνών σας είναι πολύ υψηλή, μπορεί να δυσκολευτείτε. "Εάν αντικαταστήσετε πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας με πρωτεΐνες, ίσως να στερείστε ινών από σπόρους και λαχανικά.

Οι ίνες είναι σημαντικές για την πέψη. Χωρίς αυτές, μπορεί να αντιμετωπίσετε πεπτικά προβλήματα και δυσκοιλιότητα ", λέει ο McMordie.

Διψάτε

Ένας άλλος δείκτης που μπορεί να είναι δείκτης υψηλής πρόληψης πρωτεϊνών είναι η συνεχής επιθυμία για νερό. Στην πραγματικότητα,  η πάρα πολλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση. "Η αφυδάτωση προκαλείται από τα νεφρά σας επειδή εργάζονται υπερωρίες για να αφαιρέσουν την περίσσεια πρωτεΐνης, καθώς και τα απόβλητα αζώτου από το μεταβολισμό της πρωτεΐνης. Έτσι, ουρείτε πολύ και αυτό μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά σας ", εξηγεί ο Immer.

Κακοσμία

Η κακή αναπνοή ήταν συνηθισμένο παράπονο των ατόμων που ακολούθησαν τη δίαιτα Atkins και για καλό λόγο. Το πολύ κρέας δεν σας προκαλεί απλώς ιδρώτα, σας χαρίζει και μία δυσάρεστη αναπνοή. "Το μυαλό και το σώμα σας ιδανικά θα ήθελε να λειτουργεί με υδατάνθρακες, οπότε όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα σας αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο, με αποτέλεσμα να παράγει κετόνες. Και αυτές είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά του στόματος» λέει ο McMordie.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις