Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς από εμάς τον τελευταίο καιρό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα φαγητό ή συμπλήρωμα που να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λέει η  Malina Malkani, δημιουργός του Solve Picky Eating και εκπρόσωπος Τύπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διατροφολογίας. Αντ' αυτού, είναι σημαντικό να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών και οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και τη φυσιολογική ανοσοποιητική λειτουργία, όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, C και D, λέει η Malkani.

Το να καταφέρετε να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή είναι συχνά πιο εύκολο από ό, τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 στους 10 ενήλικες λαμβάνουν τα 1½ έως 2 φλιτζάνια φρούτων και τα 2 έως 3 φλιτζάνια λαχανικών που συνιστώνται την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2017 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για να ενσωματώσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό στη διατροφή σας, δοκιμάστε μία από αυτές τις νόστιμες συνταγές smoothie. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ και το γαλακτοκομικό προτίμησής σας (γάλα ή γιαούρτι ή φυτικό γάλα).

Το πράσινο smoothie

Χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά (ροδάκινα, μάνγκο και kale), αυτό το πράσινο smoothie διαθέτει 84,5 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, δηλαδή το 94 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σας. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) - που σημαίνει ότι καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο Nutrients. Η συνταγή περιλαμβάνει επίσης λίγο φρέσκο ​​τζίντζερ, ένα μπαχαρικό γνωστό για τα οφέλη του στην καταπολέμηση των ιών.

Smoothie γιαούρτι με διάφορα μούρα

Αυτό το κρεμώδες smoothie συνδυάζει φρέσκα υλικά όπως ανάμεικτα μούρα και μπανάνες με γιαούρτι βανίλια και γάλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα δεν περιέχουν μόνο ασβέστιο, αλλά συχνά εμπλουτίζονται (τεχνητά) με βιταμίνη D, λέει η Christine Palumbo, RDN, σύμβουλος μέσων και διατροφής στη Naperville του Ιλινόις. Η βιταμίνη D υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας βοηθά να απορροφήσετε ασβέστιο, σύμφωνα με το NIH. Το ασβέστιο, εν τω μεταξύ, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη ανοσοκυττάρων σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology.

Πράσινο smoothie για εκείνους που μισούν τα πράσινα smoothies

Το αγγούρι, το kale, το σέλινο και μερικά κομμάτια ανανά συνάντησαν το νερό καρύδας και τον φρέσκο ​​δυόσμο και έφτιαξαν έναν υπέροχο συνδυασμό. Το kale παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης, η οποία σύμφωνα με έρευνες διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (μικρές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από ανοσοκύτταρα) και αποτρέπει την απελευθέρωση ισταμίνης, μιας ένωσης που εμπλέκεται σε αλλεργικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σύμφωνα με την έρευνα. σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016 στο Molecules.

Άγρια μούρα και κουρκουμάς

Αυτό το smoothie από το Kara Lydon Nutrition είναι γεμάτο με φρούτα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως τα βατόμουρα, το μάνγκο και το πορτοκάλι. Το μάνγκο προσφέρει 75 mg βιταμίνης C (83% DV), 112 mcg βιταμίνης Α (12,4% DV) και 0,25 mg βιταμίνης B6 (14,7% DV) ανά ολόκληρο φρούτο, σύμφωνα με το USDA. Και σύμφωνα με έρευνα, τα μούρα ίσως είναι τα φρούτα με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πεπονιών, των μπανανών και των μήλων. Προσθέστε στο smoothie μπαχαρικά όπως κουρκουμά, ο οποίος είναι επίσης γεμάτος αντιοξειδωτικά.

Smoothie αβοκάντο

Αυτό το vegan smoothie έχει μόνο πέντε συστατικά: αβοκάντο, μπανάνα, φυτικό γάλα, χουρμά και σπανάκι. Η προσθήκη του αβοκάντο δεν θα δώσει απλώς τέλεια κρεμώδη υφή, αλλά και θρεπτικά συστατικά όπως  βιταμίνη Β6 - μισό αβοκάντο έχει 0,4 mg (24% DV), σύμφωνα με το USDA. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο, μια μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Journal of Immunology Research, διαπίστωσε ότι αυτή η θρεπτική ουσία παίζει ρόλο στην παραγωγή αντισωμάτων που απαιτούνται για την καταπολέμηση μολύνσεων.

Επιτέλους ένα smoothie με κακάο

Το smoothie που περιμένατε να δείτε σε αυτήν τη λίστα συνδυάζει κεράσια, μπανάνα, σπανάκι, σπόρους chia, πρωτεΐνη σε σκόνη, σπιρουλίνα (ένα συμπλήρωμα από φύκια που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σύμφωνα με το Harvard Health Publishing), γάλα αμυγδάλου, καθώς και πλούσια σε ψευδάργυρο σκόνη κακάο. «Ο ψευδάργυρος απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές, όπως βόειο κρέας και θαλασσινά, αλλά μπορείτε να τον πάρετε και από φυτικές πηγές», λέει ο Palumbo. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας συστήμα και βοηθά τις πληγές σας να επουλωθούν. Ωστόσο, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει εξειδικευμένο χώρο αποθήκευσης (όπως έχει ο σίδηρος τη φεριτίνη) πρέπει να εντάξετε τον ψευδάργυρο στην καθημερινότητά σας, σύμφωνα με το NIH. Ένα φλιτζάνι σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη έχει σχεδόν 6 mg (55% DV) ψευδαργύρου, σύμφωνα με το USDA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα