Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να καταστρέψει τη διατροφή μας. Το πρόγραμμα και η ρουτίνα μας υποφέρουν λόγω της καραντίνας και της πολύ περίεργης συνθήκης που είναι η τηλεργασία, με αποτέλεσμα να χαλάμε τη διατροφή μας, να καταφεύγουμε σε ανθυγιεινά σνακς ή σε ντελίβερι, αλλά και να το παρακάνουμε πολλές φορές, τρώγοντας υπερβολικά.

Πώς θα το αποφύγουμε αυτό;

Φτιάχνουμε πρόγραμμα για το φαγητό

Πρέπει να τρώμε τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα. Όπως και με τον ύπνο, το σταθερό πρόγραμμα κάνει τον οργανισμό μας να μπαίνει σε μια πολύ υγιή και ωφέλιμη ρουτίνα, η οποία με την σειρά της δημιουργεί και πολύ σταθερά μοτίβα για την πέψη και την τουαλέτα. Το αποτέλεσμα; Λιγότερη ανάγκη να καταφεύγουμε σε σνακ όλη την ώρα. Επιπλέον, το διάλειμμα από τη δουλειά μας για φαγητό το μεσημέρι μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να ξεκουράσουμε το μυαλό μας για λίγη ώρα και να επανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Παρ' όλα αυτά...

...δεν τρώμε όσο δουλεύουμε

Το μεσημεριανό διάλειμμα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: ένα διάλειμμα. Το να τρώμε ενώ δουλεύουμε δεν ωφελεί πουθενά, καθώς δεν είμαστε ούτε 100% προσηλωμένοι στη δουλειά, αλλά δεν προσέχουμε και πόσο γρήγορα τρώμε - ή πόση ποσότητα καταναλώνουμε. Είναι πολύ εύκολο να έχουμε ένα πιάτο με πρόχειρα σνακ στο γραφείο μας για να αρπάζουμε ένα όποτε νιώθουμε πείνα, αλλά αυτό δεν θα μας βοηθήσει και απλά θα μας προσφέρει περιττές θερμίδες.

Τρώμε υγιεινά

Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να πούμε "δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω (ούτε και) σήμερα" και να πάρουμε ντελίβερι. Το θέμα είναι ότι αυτό, ακόμα και αν προσπαθούμε να κάνουμε ντελίβερι τις πιο υγιεινές επιλογές, επηρεάζει πολύ το πορτοφόλι μας. Επιλέγουμε αντιθέτως να γεμίσουμε το ψυγείο μας με φρέσκα λαχανικά, που δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, αλλά θα μας γεμίσουν με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Επίσης, εφόσον ο χρόνος είναι δύσκολο ζήτημα με τη δουλειά από το σπίτι, ο καλύτερός μας φίλος είναι... η κατσαρόλα. Το να φτιάχνουμε ένα μεγάλο φαγητό κατσαρόλας που μπορεί να βγάλει τρία και τέσσερα γεύματα είναι αληθινή ευλογία όταν βλέπουμε να πηγαίνει 4 το απόγευμα και ακόμα δεν έχουμε προλάβει να φάμε μεσημεριανό.

Ελέγχουμε το στρες μας αλλιώς

Πολλές φορές, το ξέσπασμα στο φαγητό είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το έντονο στρες. Και αυτό είναι καταστροφικό, όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για την ψυχολογία μας και τη σχέση μας με το φαγητό. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται και τόσο τρομακτικό από μόνο του, αλλά στην ουσία κάθε διατροφική διαταραχή προκύπτει από μια κατεστραμμένη σχέση ενός ανθρώπου με το φαγητό. Μιλάμε με φίλους και συγγενείς, εστιάζουμε στην παραγωγικότητά μας και φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά τα βράδια. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτές τις επιλογές στην καθημερινότητα της καραντίνας, καθώς ο χρόνος φαίνεται να κυλάει πολύ περίεργα, και χάνουμε τον έλεγχό μας πάνω στις καταστάσεις. Είναι, όμως, σημαντικό να προσπαθούμε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD