Λίγα πράγματα είναι τόσο καλά και τόσο ευπρόσδεκτα στο χειμωνιάτικο τραπέζι όσο μια ζεστή σούπα. Μπορεί να μας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε χωρίς πολλές θερμίδες, να μας χορτάσει ως συνοδευτικό, και κυρίως να μας ζεστάνει από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Και συνεχίζοντας τον αγώνα μας να κάνουμε το φετινό τραπέζι των γιορτών πιο υγιεινό από ποτέ, έχουμε μερικές ιδέες για τέλειες σούπες.

Βελουτέ σούπα από πατάτα

Υλικά: 600 γρ. πατάτες, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι, 500 ml ζωμός λαχανικών, 100 ml κρέμα γάλακτος λάιτ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, κάρυ, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα μαγειρεύουμε σε λάδι για 5-10’, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ζωμό και βράζουμε για 25-30’. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ και η σούπα είναι έτοιμη. Για πιο έντονη γεύση, βάζουμε και λίγη γλυκοπατάτα.

Σούπα με γαρίδες

Υλικά: 4 κούπες ζωμός γαρίδας, Ξύσμα ενός λεμονιού, 1 κονσέρβα μανιτάρια στραγγισμένα, 500 γραμμάρια προμαγειρεμένες γαρίδες, ¼ της κούπας χυμός λεμονιού ή lime, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα, 1 πιπεριά τσίλι κομμένη, Αλατοπίπερο.

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό, μαζί με το ξύσμα. Μειώνουμε την θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, και έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις γαρίδες, και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό lime, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.

Βελουτέ σούπα από μπρόκολο

Υλικά: 550 γρ. φρέσκο μπρόκολο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1 γεμάτη κούπα μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 λίτρο νερό, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 150 γρ. τυρί κρέμα, χυμός από 1 λεμόνι, λίγο τριμμένο ροκφόρ ή παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό. Όταν πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της από το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί. Βάζουμε τη βελουτέ σούπα ξανά στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Τέλος, βάζουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά.

Σούπα λαχανικών γεμάτη βιταμίνες

Υλικά: 1 κουτάλι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ½ κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη, 1 κρεμμύδι ξερό (μεγάλο και ψιλοκομμένο), 3 στικ σέλερι, 3 καρότα μεγάλα (κομμένα σε ροδέλες), ½ φλιτζάνι πράσα ψιλοκομμένα, 2 ½ φλιτζάνια λαχανίδα κομμένη σε κομμάτια, 6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, 1 κουταλάκι κουρκουμάς, ½ κουταλάκι αλάτι, ¼ κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το καρότο, το σέλερι και την πιπερόριζα, αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την λαχανίδα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το ζωμό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις