Τα Χριστούγεννα ήταν ανέκαθεν από τις εποχές που θα βλέπαμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Φέτος, όμως, που οι συνθήκες έχουν κάνει τις παραδόσεις των γιορτών να μοιάζουν... μακρινό παρελθόν, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για να αποφύγουμε την εποχιακή αύξηση βάρους. Καθώς τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων δεν μπορούν να γίνουν, είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξουμε και εμείς τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να τρώμε πολύ, αλλά και πολλά διαφορετικά φαγητά, συν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ασκούν και αυτά την δική τους γοητεία. Αυτό σημαίνει, πέρα από το πρήξιμο που διαρκεί αρκετές μέρες, πως είναι εύκολο να βάλουμε βάρος επειδή δεν είμαστε προσεκτικοί με αυτά που τρώμε, αλλά και με τις ποσότητες.

Δεν είναι ανάγκη να μην το γιορτάσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, και δεν είναι ανάγκη το χριστουγεννιάτικό μας τραπέζι να έχει μόνο μια σαλάτα για να είναι πιο υγιεινό. Το ζήτημα είναι να τρώμε με προσοχή.

Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα γλυκά, ούτε με το αλκοόλ, και μπορούμε να φροντίσουμε να κάνουμε τακτικά τη γυμναστική μας μέσα στο σπίτι (ή έξω για τρέξιμο) για να παραμένουμε δραστήριοι και να μη νιώθουμε το φαγητό να μας βαραίνει ακόμα περισσότερο.

Είναι, επίσης, σημαντικό, να προσαρμόσουμε και την οπτική μας γωνία, ώστε να είναι ρεαλιστική αλλά να μην πνίγεται στην απαισιοδοξία - και αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη συναισθηματική υπερφαγία, αυτό είναι η υπερβολική απαισιοδοξία. Για παράδειγμα, θυμάστε όταν την άνοιξη όλοι προσπαθούσαμε να φτιάξουμε δικό μας ψωμί, επειδή ήταν ένα διασκεδαστικό πράγμα για να δοκιμάσουμε στην καραντίνα; Πλέον, είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση. Έχει γίνει ζήτημα καθημερινότητας και μπορούμε αντί για ψωμί, να δίνουμε προσοχή στο να φτιάχνουμε μόνοι μας, με υλικά που γνωρίζουμε, υγιεινό φαγητό.

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να καταναλώσουμε πολλές περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε τα Χριστούγεννα είναι να τρώμε για δύο-τρεις μέρες μετά την γιορτή ό,τι απέμεινε από το μεγάλο, γιορτινό γεύμα. Η καλύτερη εναλλακτική, θα ήταν να χρησιμοποιούμε τα επιμέρους κομμάτια του για να φτιάχνουμε διαφορετικά γεύματα.

Τέλος, μην απελπίζεστε. Ακόμα και αν μέσα στις γιορτές αποφασίσετε να το ρίξετε λίγο έξω (κακό λογοπαίγνιο για την εποχή, συγγνώμη) με το φαγητό, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να κάνετε πιο υγιείς επιλογές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]